Povežite se s nama

Vijesti

U Rijeci organiziran znanstveni skup “Post-COVID era: novo i neistraženo područje”

Objavljeno

naPovodom Svjetskog dana zdravlja, 07. travnja 2020. u organizaciji Odjela za biomedicinske znanosti HAZU u Rijeci i KBC-a Rijeka, te Sveučilišta u Rijeci, Medicinskog fakulteta, Fakulteta zdravstvenih studija i riječkog ogranka Hrvatskog liječničkog zbora, organiziran je za srijedu i četvrtak  dvodnevni znanstveni skup „Post-COVID era: novo i nepoznato područje“. Skup se u cijelosti održava na e-platformi.

Prema prijavama, organizatori očekuju sudjelovanje više od 400 stručnjaka i znanstvenika iz zemlje i inozemstva, a osim liječnika, na skupu sudjeluju i stručnjaci iz područja sestrinstva koje se pokazalo iznimno značajnim tijekom COVID pandemije.

U dvodnevnom programu među predavačima sudjeluju Pero Lučin, Vanda Juranić Lisnić, Martina Pavletić, Alen Protić, Ljiljana Bulat Kardum, Igor Barković, Melita Kukuljan, Snježana Juričić, Morana Magaš, Vladimira Vuletić, Alen Ružić i Luka Zaputović sa Sveučilišta u Rijeci, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva Zdravka Poljaković sa Sveučilišta u Zagrebu te Nenad Bogdanović s Instituta Karolinska iz Stockholma i Paolo Manganotti sa Sveučilišta u Trstu i  Sveučilišne bolnice Cattinara. Nakon predavanja će se oba radna dana skupa održati okrugli stol posvećen prezentiranim temama.

Predsjednik Znanstvenog odbora skupa je akademik Daniel Rukavina, a predsjednik Organizacijskog odbora ravnatelj KBC Rijeka, prof. Alen Ružić.  Skup obuhvaća niz najaktualnijih tema iz područja infekcije SARS-CoV-2 virusom s fokusom na do sada najslabije istraženo: zdravstvene posljedice i tijek bolesti nakon rane faze. Naglasak će biti na novostima iz područja biologije virusa, a razmatrat će se i teme vezane uz promjene koje se razvijaju na plućima s posebnim osvrtom na suvremene metode u dijagnostici i praćenju. Na skupu će se govoriti i o širokom spektru komplikacija i posljedica koje COVID-19 ostavlja na kardiovaskularni sustav, te na mozak i periferne živce.

„U trenutku kada naš život u svim segmentima definiraju okolnosti novog vala COVID-pandemije, a što se posebno odnosi na organizaciju i svakodnevni rad u zdravstvu, upravo ovakav skup ima iznimno značenje. Kao zdravstveni djelatnici, nastavnici i znanstvenici, u potpunosti razumijemo zabrinutost dijela građana vezanu za epidemiološku situaciju, a najbolji odgovor je nastavak predane borbe zdravstvenog sustava temeljen na znanju. U skladu s navedenim, ovaj znanstveni skup dolazi u pravo vrijeme. Bolest uzrokovana SARS-CoV-2 je za našu civilizaciju novost, svjedočimo da ona iskazuje trajne promjene tijeka i karaktera, a prikaz podataka iz najnovijih istraživanja i njihova primjena u praksi naš su najsnažniji alat u borbi s epidemijom. Zahvaljujemo HAZU na zajedničkoj organizaciji, te svim kolegama predavačima i drugim sudionicima. Iznimno nas veseli odličan odaziv kolega koji potvrđuje visoki interes za najavljene teme, ali i jamči praktičnu primjenu najnovijih spoznaja u svakodnevnom radu“ – poručuje predsjednik Organizacijskog odbora skupa prof. Alen Ružić.

Akademik Daniel Rukavina kao predsjednik Znanstvenog odbora skupa, uoči simpozija naglasio je da je Odjel za biomedicinske znanosti HAZU u Rijeci do sada je organizirao 70 znanastvenih skupova i već šest godina sustavno promovira poruku da znanost mora ući u sve pore društva posebno u situacijama kada je ono ugroženo.

“Stoga smo i u ranoj fazi razvoja COVID-19 pandemije u suradnji s Sveučilištem u Rijeci, KBC-om Rijeka i Medicinskim fakultetom već u jesen 2020. osmislili šest znanstvenih međunarodnih skupova koji su raspravili sve aspekte pandemije COVID 19.

Time smo doprinijeli da se lakše suprotstavimo izazovima pandemije, ali s vremenom smo postali svjesni i dugoročnih posljedica koje izaziva COVID 19 bolest. To je zahtijevalo da naš fokus usmjerimo na dugoročne posljedice COVID-a kako bismo se osposobili i za njih. KBC Rijeka bio je prva klinička ustanova u nas koja je već prije nekoliko mjeseci osnovala poseban odjel za sustavno praćenje i prevenciju tih posljedica i već je stekla značajna organizacijska i klinička iskustva.

Simpozij o dugoročnim posljedicama bolesti, koje sada sve više upoznajemo, je sedmi simpozij o COVID-u, a cilj mu je zdravstveni sustav pripremiti za post COVID eru. Iz impresivnog programa skupa je vidljivo da Rijeka ima znanstvenike i kliničare koji mogu odgovoriti svim izazovima pandemije.

Skup će ojačati ne samo naš potencijal za odgovor na pandemiju, već i međunarodnu kompetenciju naših znanstvenika. Ovakvi skupovi su nam i prigoda za razvoj i priključenje svjetskim trendovima u znanosti, što je i iskorak u našem približavanju najrazvijenijim društvima.

U svijetu globalizacije kojem smo svjedoci i sudionici izazovi poput ove pandemije će biti prije pravilo nego iznimka, a znanost je onaj alat koji nam omogućuje najbolji odgovor na izazove” ističe akademik Rukavina u najavi skupa “Post-COVID era: novo i neistraženo područje”.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram