Povežite se s nama

Neovisni hrvatski kinoprikazivači, distributeri i drugi filmski profesionalci od srijede 16. do petka 18. rujna borave u Rijeci, na prvom Sajmu filma, događanju u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača (udruge Kino mreža), Hrvatskog audiovizualnog centra te domaćina Sajma, Art-kina. Sajam su u srijedu u Art-kinu Croatia u Rijeci svečano otvoriti predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača Hrvoje Laurenta, ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

„Nakon programa digitalizacije neovisnih kina te kongresa kinoprikazivača Kin-Kong u Zadru 2014., koji su nas okupili na jednom mjestu i dali nam vjetar u leđa za udruživanje, do sada je organizirano nekoliko zajedničkih programa Kino mreže, a Sajam filma bit će mjesto za rezime napravljenog te utvrđivanje aktivnosti koje nas očekuju u narednom periodu. Pokrećemo ga s pozitivnom energijom koja se stvorila oko novoosnovane Kino mreže i sa željom da postane tradicionalno i centralno mjesto susreta, razgovora i dogovora između prikazivača i distributera, te mjesto predstavljanja filmskih i programskih novina za nadolazeću sezonu“, kazao je predsjednik Kino mreže Hrvoje Laurenta.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo što se prvi Sajam filma održava upravo u Rijeci, te priznao kako je prije sedam godina, kad je osnivano Art-kino, dvojio o tome na koji će način ono „konkurirati“ multiplexima. „No broj gledatelja, koji iz godine u godinu raste, dokazuje da publika za nezavisni film postoji“, zaključio je Obersnel.

Nakon svečanog otvorenja održano je prvo javno događanje u sklopu Sajma, okrugli stolDigitalizacija, prikazivači i distributeri u novoj digitalnoj eri. Sudionici okruglog stola, voditeljica Odjela kinoprikazivaštva HAVC-a Rea Rajčić, voditeljica distribucije Blitz Film & Video Ines Juričić, direktor distributerske kuće 2i Film Ivor Šiber, direktor Discovery Film & Videa Igor Rakonić, direktorica Kinematografa Osijek Marijana Bošnjak, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Josip Nakić Alfirević, ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković, direktorica kinoprikazivača Ekran iz Splita Snježana Kuzmanić te izvršni direktor i voditelj zagrebačkog Kina Europa Hrvoje Laurenta, uz moderiranje Emine Višnić osvrnuli su se, među ostalim, na pozitivne učinke, ali i izazove digitalizacije neovisnih kino-dvorana, na unaprjeđenje suradnje distributera i prikazivača te na distribuciju hrvatskog filma.

Ivor Šiber je istakao kako „mala“ odnosno neovisna kina u njihovom distributerskom prihodu zasad sudjeluju tek s 10 posto, ali su im ona i najzanimljivija pa je cilj te brojke dizati. Slobodanka Mišković je poentirala rekavši da jakih neovisnih kina, a ni jakih multiplexa, nema bez jakog hrvatskog filma. U tom kontekstu Rea Rajčić iz HAVC-a najavila je akciju decentraliziranih pretpremijernih ili premijernih prikazivanju čak pet atraktivnih domaćih naslova diljem Kino mreže u narednim mjesecima. Tako domaću kino sezonu otvara „Zvizdan“ Dalibora Matanića koji se večeras u 20 sati pretpremijerno prikazuje upravo u riječkom Art-kinu, a uslijedit će i naslovi „Sve najbolje“ u režiji Snježane Tribuson, „Narodni heroj Ljiljan Vidić“ redatelja Ivana Gorana Viteza, „Život je truba“ Antonia Nuića, te debitantski dugometražni film Igora Šeregija radnog naslova „ZG80“.

Članovi Kino mreže, distributeri i drugi filmski profesionalci do kraja tjedna družit će se kroz predavanja, radionice i susrete „jedan na jedan“, te izmijeniti znanja i iskustva u zajedničkom nastojanju da svoje filmske programe učine kvalitetnijima a filmsku kulturu približe što širem krugu ljudi. Posljednjeg dana Sajma bit će održana i prva godišnja skupština udruge Kino mreža.

Za publiku, osim riječke pretpremijere „Zvizdana“ kojoj će prisustvovati i ekipa filma, pripremljena su još tri zanimljiva naslova. U četvrtak u 21:00 sat prikazuje se pobjednik ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu – „Dheepan“, a posljednjeg dana Sajma na repertoaru Art-kina naći će se francuska drama o odrastanju „Cure“ te jedan od najromantičnijih filmova svih vremena, „Cherbourški kišobrani“, kojim se Art-kino pridružuje programu „Rendez-vous au cinéma“, organiziranom u suradnji Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj, Kino mreže i HAVC-a.

„Jako smo sretni i ponosni što je Art-kino domaćin prvog Sajma filma. Velik je to događaj za sve nas kinoprikazivače, ali i za vjernu publiku Art-kina kojoj donosimo vrijedne filmske naslove. Nadam se da će Sajam filma ispuniti očekivanja svakog od nas i doprinijeti našim novim uspješnim sezonama“, izjavila je Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina.