Povežite se s nama

Vijesti

U Rijeci prigodno obilježen Dan europskog broja za hitne službe 112

Objavljeno

na
U povodu obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, Područni ured civilne zaštite Rijeka organizirao je prigodni program koje je sa suradnicima posjetio i pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj civilne zaštite dr.sc. Damir Trut.

Brojne aktivnosti danas su održane u prostorima riječke Osnovne škole „Nikola Tesla“ na kojima je uz operativne snage Područnog ureda civilne zaštite Rijeka,  sudjelovao i načelnik Policijske uprave  primorsko-goranske, Tomislav Dizdar sa suradnicima, predstavnici Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Društva crvenog križa Rijeka, Zavod za hitnu medicinu PGŽ, Državna intervencijska postrojba civilne zaštite RH – Služba Rijeka, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak, Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Rijeka i Savez  izviđača Rijeke.

Ravnatelj Damir Trut tom prilikom je uz čestitke zahvalio svim pripadnicima Ravnateljstva civilne zaštite na predanom djelovanju te pohvalio izvrsnu suradnju s lokalnom zajednicom Primorsko-goranske županije kojom se ostvaruje iznimno kvalitetan sustav civilne zaštite na ovom području.

U prigodnom programu pod nazivom „Dječja olimpijada“ za više od 600 učenika spomenute škole organizirane su edukacije i igre kako bi učili o mogućim ugrozama i usvajanju novih vještina korisnih u slučaju katastrofa i velikih nesreća. Program je ostvaren s ciljem da se kod djece i mladeži razvija i želja za volontiranjem, te kako bi se mogli uključiti u sustav civilne zaštite.

Policijska uprava primorsko-goranska u programu je sudjelovala s preventivnim aktivnostima gdje su policijski službenici Odjela prevencije održali učenicima predavanja o prevenciji ovisnosti i zlouporabama alkohola i droga, kao i prevenciji elektroničkog kriminaliteta. Također su na info-punktu policijski službenici Odjela prevencije i I PP Rijeka savjetovali učenike dijeleći im letke i edukativno promidžbeni materijal. Učenici su imali priliku i isprobati tzv. „pijane naočale“ koje simuliraju različite stupnjeve alkoholiziranosti, a kojima su na poligonu kroz praktične vježbe hoda mogli „isprobati “ negativnosti stanja alkoholiziranosti.

Uz preventivne policijske aktivnosti, tijekom cjelodnevne „Dječje olimpijade“ održane su i razne radionice, prezentacije, kao i kvizovi znanja koje su vodili djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Rijeka i Društva Crvenog križa. Pored toga mogla su se vidjeti i izložena vozila te isprobati oprema Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a, Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanica Rijeka kao i članova Saveza izviđača Rijeka.

Inače, jedinstveni broj za hitne službe 112 u Europskoj uniji ustanovljen je Odlukom Vijeća Europske zajednice 1991. godine, kako bi se sve hitne službe integrirale u jedinstveni sustav te služi za besplatno pozivanje. Na današnji dan 11. veljače 2005. godine broj 112 je uveden i u Republici Hrvatskoj. Time je uspostavljen jedinstveni sustav kojemu je osnovna zadaća prijem svih hitnih poziva na broj 112, na koji građani i turisti mogu dojaviti ugrožavanje ljudskih života, imovine ili okoliša, neovisno o teritorijalnoj i strukovnoj nadležnosti hitnih službi.

U Republici Hrvatskoj sustav 112 čini dvadeset županijskih centara koji zaprimaju hitne pozive i djeluju kao jedinstveni  operativno-komunikacijski centri za sve vrste žurnih situacija.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

37. Balinjerada u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram