Povežite se s nama

Vijesti

U Rijeci se otvara RiHub – novi gradski kulturni centar

Objavljeno

naU sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u utorak, 25. rujna otvara se novi riječki kulturni centar RiHuB – rasadnik kreativnog grada.

O aktivnostima koje će uslijediti i o važnosti ovog projekta govorili su gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel, Emina Višnić, direktorica Rijeke 2020, gradske tvrtke osnovane s ciljem ostvarenja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, te voditelj RiHuba Bernard Koludrović.

Prostor će objediniti informativni centar projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, centar sudioničkih programa u kojima će građani moći prijavljivati, birati i realizirati svoje projekte, multifunkcionalnu dvoranu spremnu ugostiti brojna događanja, ali i prvi otvoreni coworking prostor u Rijeci.

RiHub osmišljen kao rasadnik zajedničkih projekata Rijeke

Vrijednost investicije Grada Rijeke u obnovu RiHuba, bivšeg Bernardija, iznosi nešto više od 500.000 eura, čime je saniran podrumski i prizemni prostor, a građevinski radovi na objektu započeli su u rujnu prošle godine te su ljetos završili.
„RiHub je primjer investicija koje smo odabrali u kontekstu rješavanja infrastrukturnih potreba za projekt Rijeka 2020, ali i potreba građana i nakon što prođe 2020. godina. Naime, opredijelili smo se za brownfield investicije, što znači da dajemo novi život napuštenim i zapuštenim prostorima. Ti prostori kroz investicije koje su završene ili su u tijeku dobivaju novi život, novu energiju, privlače nove inovativne sadržaje i ljude, trajno obogaćujući kulturnu, ali i turističku ponudu Rijeke,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

„Nakon otvaranja nove zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u kompleksu Benčić, možemo biti ponosni da smo godinu dana kasnije već na otvaranju novog važnog prostora, koji će funkcionirati kao javno susretište svih onih koji rade na projektu Rijeka 2020, koji su zainteresirani za EPK i žele se uključiti. Naša je ambicija da on postane rasadnik ideja, zajedničkih projekata ovog grada,“ kazala je direktorica Višnić.

Prilika za zajedničko stvaranje svih građana kroz kampanju „Uključi se“

Osvrćući se na novinarski članak, u kojem je istaknuo kako projektu Rijeka 2020 treba Armada, koristeći metaforu kako su u uspjehu NK Rijeke važan element uvijek bili navijači kao potporna grupa građana, gradonačelnik Obersnel je kazao:
„Ovaj prostor bi trebao biti dom nove Armade, koja će biti potpora projektu Rijeka 2020. Vjerujem da će RIHUB, kao mjesto gdje će svoj dom naći ili trajno ili povremeno razne civilne inicijative, biti ta vrsta potpore projektu i omogućiti da se što veći broj građana uključi projekt i da ga doživi kao svoj“.

Stoga će najvažniji segment rada RiHuba u početku biti upravo programi uključivanja građana, koji će priliku za zajedničko stvaranje, rad, učenje i volontiranje, dobiti putem kampanje „Uključi se“. Tako će na dan svečanog otvaranja RiHuba biti raspisani natječaji za davanje malih potpora građanima kroz programe „Civilne inicijative“ i Zeleni val“, a bit će otvoren i javni poziv građanima za sudjelovanje u Vijeću građana, predstavničkom vijeću građana u projektu Rijeka 2020, koje će odlučivati o projektima koji drugi građani predlažu. Radi se o svojevrsnom nastavku gradskog modela participativnog budžetiranja, odnosno sudjelovanja građana u odlučivanju kroz tzv. male komunalne akcije.

„Otvorili smo u potpunosti participativni proces, gdje građani i predlažu i biraju, a u konačnici i realiziraju projekt. Kako bi sve to bilo moguće, ovakav jedan prostor bio je nužan, jer ovaj prostor će okupljati, bit će žarište, čvorište, upravo to što HUB na engleskom znači – čvorište okupljanja i premrežavanja građana,“ kazao je voditelj RiHuba Koludrović.

Kreativni i kulturni profesionalci dobivaju svoj coworking prostor

Drugi važan segment rada RiHuba bit će tzv. coworking, model privremenog i povremenog rada namijenjen kreativnim i kulturnim profesionalcima iz Rijeke, ali i Hrvatske te inozemstva.

„Kreativni i kulturni profesionalci najčešće nemaju ili si ne mogu osigurati adekvatne radne uvjete. Ovim načinom omogućavamo im da svoje razvijaju ideje, zaključujući ciklus koji se događa u Rijeci s inkubatorima RRA Porin, Startup inkubatorom Rijeka i Znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci, pružajući cjelovitu podršku razvoju kreativnih industrija u gradu,“ kazao je Koludrović, koji je pojasnio da se radi o „walk in“ načinu rada – iskažete interes da vam treba prostor, sjednete i radite.

Coworkingu će biti namijenjen prostor partera s 35 radnih mjesta, s time da će jedno radno mjesto tijekom dana moći dijeliti i više osoba, ovisno o potrebama. Kreativni i kulturni profesionalci u RiHubu neće dobiti samo mjesto za rad, već i priliku za obrazovanje i mentorsku podršku, budući da će novi riječki kulturni centar postati sjedište programa Učionice. Radi se o integriranom programu učenja za daljnju izgradnju kapaciteta kulturnog sektora i osnaživanje lokalne zajednice, osmišljenom u sklopu projekta Rijeka 2020, koji se do sada odvijao u prostorima širom grada.

Prostor RIHUB-a bit će prostor u kojem će radno mjesto imati i dio zaposlenih u agenciji Rijeka 2020  i tako biti još u izravnijem kontaktu s građanima te kreativnim i kulturnim profesionalcima.

Svečano otvaranje uz radionicu, konferenciju te glazbeni program

Službeno otvaranje RiHuba – rasadnika kreativnog grada bit će u utorak 25. rujna u 19 sati. Uoči službenog otvaranja bit će istog dana organizirana Permakulturna radionica, mini konferencija “Civilne prakse su dobre prakse” i predstavljanje sudioničkih programa Civilne inicijative, Zeleni val i Vijeće građana, a nakon otvaranja planiran za glazbeni program na dvije pozornice na kojima nastupaju Goran Tomić Trio i Dr. Smeđi šećer.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram