Povežite se s namaMuzej grada Rijeke (MGR) već više godina surađuje s Ministarstvom obrane – hrvatskom vojskom i mornaricom te s hrvatskom policijom vezano za nabavu novih predmeta za Tehničku zbirku Muzeja, a upravo zahvaljujući tome u naš grad stiže jedan vrijedni novi eksponat.

Od 2015. godine MGR ima stalnu izložbu na temu riječkog torpeda za koju je od Grada Rijeke dobio na korištenje bivše željezničko skladište na adresi Žabica 4. Ovih dana Muzej je preuzeo i susjedno skladište koje će omogućiti izlaganje novih primjeraka, budući da se Zbirka neprestano nadopunjuje, a s nakanom da u prigodi kulturne prijestolnice Rijeka 2020. imamo reprezentativan postav kojim torpedo pokazujemo kao najveći domet riječke znanosti i tehnike.

Ovog četvrtka, 22.ožujka, oko 18 sati na Žabicu će biti dovezen još jedan torpedo riječke proizvodnje iz vremena oko 1900. godine (A68x45x450), koji je iz mora u prosincu 2017. izvadila zadarska Specijalna policija. Riječ je o dobro očuvanom torpedu bez eksplozivnog punjenja, vjerojatno proizvedenom za talijansku mornaricu. Pronađen kod otoka Ugljana, između naselja Kukljica i Kali. Tijekom proteklog perioda nalazio se u dvorištu Policijske uprave zadarske, a nakon što ga je Ministarstvo kulture RH Rješenjem stavilo pod preventivnu zaštitu, Ministarstvo unutarnjih poslova RH je donijelo odluku o njegovoj privremenoj pohrani u Muzeju grada Rijeke radi konzervacije, restauracije i izlaganja.

Sustavno prikupljanje novih primjeraka, osim obogaćivanja stalne izložbe Riječki torpedo- prvi na svijetu, omogućit će i potpunija gostovanja što ih uskoro planiramo u Tehničkom muzeju u Zagrebu (prosinac 2018.) i u vojnom muzeju u Rostocku (2019.), navodi se u priopćenju MGR-a.