Povežite se s namaPotpuno neočekivano i bez najave, u Rijeku je ove subote ujutro stigao apsolutni rekorder ove sezone, a vjerojatno i iduće – Norwegian Jade.

Niti jedan kruzer koji je ikada došao do Rijeke (pa čak ni Oriana i Crystal Serenity) nisu bili njegove veličine. Po kapacitetu nije mu ravna ni Queen Victoria koju očekujemo 2018. godine!

Rijeka se potpuno neočekivano našla u poziciji ugostiti preko 2 tisuće gostiju samo s jednog broda! A razlog je vrijeme, izuzetno vjetrovita bit će subota u Splitu pa je ocijenjeno da je pametnije produžiti put sjevera, odnosno do Rijeke, da se ne bi dogodio slučaj iz Nice od prije nekoliko dana gdje je Pacific Princess, kruzer koji nam stiže u studenom, udario u rivu te je došlo i do oštećenja. 

Zašto baš Rijeka, a ne neka druga sjevernija luka, nije nam poznato, ali očito je odrađen dobar posao da bi brod od svih luka došao baš nama, a i Rijeka pomalo stječe status kruzing destinacije, posebno ove godine. Svaki početak je težak, ovo je prava prilika za dokazivanje i potvrdu tog statusa, jer imamo što ponuditi čak i ovako velikim brodovima!

Norwegian Jade izgrađen je u Njemačkoj 2006. godine pod imenom Pride of Hawaii. Dug je 294 metra, a na svojih 15 paluba smješta 2222 putnika te 1100 članova posade. Ima 1201 kabinu, koje su klasificirane u 36 grupa.

Brod je u vlasništvu američke kompanije Norwegian Cruise Line, a plovi pod zastavom Bahama. Njegov naziv “Jade” prevedeno s engleskog ne znači samo kljuse, što bi se moglo prevesti, već žad, što je puno ispravnije, a predstavlja predivan kristal različitih boja.  

Rijeka mu se ni kriva ni dužna nalazi na samom kraju putovanja, u vrlo biranom društvu. Putovanje je započelo 8. listopada u Veneciji, a nastavilo se na Krfu, Mikonosu, Santoriniju, Pireju. Rijeka je sljedeća i jedina od hrvatskih luka, a posljednja će biti Venecija u nedjelju. 8 noći/9 dana imalo je početnu cijenu od 3500 USD.

Već za 15 dana “Žad” će se preseliti u matičnu luku na Floridi i od tamo odlaziti na krstarenja do Meksika i Kariba, a iduće godine vratit će se u Europu, slijedit će krstarenja norveškim fjordovima.

Kako je itinerar riječkog dolaska potpuna nepoznanica, ne znamo kad će brod napustiti kontejnerski terminal na Brajdici, ali za pretpostaviti je, obzirom na blizinu Venecije, da neće prije 18h. Valjda će biti i propisno dočekan od strane čelnih ljudi Grada i Luke, javlja FB stranica Brodovi u Rijeci.