Povežite se s nama

Mozaik

U Rijeku stiže izložba “Troja na putu”

Objavljeno

na
Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske proglasilo je 2018. godinu – Godinom Troje, kako bi se obilježila 20. godišnjica uvrštavanja antičkog grada Troje na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Izložba „Troja na putu“, koju je Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Turskim kulturnim centrom Yunus Emre napravio povodom obilježavanja Godine Troje u Hrvatskoj, svoju vitalnost postiže kao putujuća pop-up izložba koja će biti dostupna posjetiteljima u Zagrebu, Korčuli, Zadru, Puli, Rijeci, Osijeku i Karlovcu.

Troja je jedan od najslavnijih i najznačajnijih arheoloških lokaliteta na svijetu, a njezini su ostaci najznačajniji primjer kontakata između Mediterana i anatolijskih civilizacija i kultura. Zbog svog strateškog položaja u Troadi, Troja je stoljećima imala ulogu poveznice između Anatolije, Balkana te Egeide i Crnog mora, ponajviše trgovačkog, migracijskog, kulturološkog i političkog značaja. Zahvaljujući Homeru i njegovim epovima, Troja je postigla besmrtnost i postala simbolom herojskih ideala koji su kroz povijest nadahnjivali brojne umjetnike, osvajače, istraživače i romantike.

Iskoristite ovu priliku da pobliže upoznate Troju kroz izložbu fotografija koja vam donosi legendu o Trojanskom ratu, priču o pronalasku slavnog drevnog grada, arheološke nalaze koji bacaju svjetlo na mitove koje svi poznajemo te na nasljeđe samog lokaliteta. Ovom izložbom, koja vodi Troju na put kroz mnoge hrvatske gradove, i sami ste pozvani da se otisnete na vlastito putovanje – u Troju i njezino očaravajuće okruženje koje će vam oduzeti dah svojom ljepotom i povijesnim patosom.

Otvorenje izložbe čitanjem dijelova iz Ilijade obogatiti će program Edita Karađole, a Čudotvornica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja pripremila je niz radionica na temu Troje, navodi se u priopćenju.

Troja na putu – program za djecu:

  • radionice za grupe:

za djecu predškolske dobi – Koga to skriva trojanski konj?

učenike osnovnih škola – Iz grčke mitologije: Trojanski rat

učenike srednjih škola – Trojanski rat: kroz arheologiju i mit

Radionica za djecu predškolske dobi traje 60 minuta, a za učenike osnovnih i srednjih škola 90 minuta. Cijena je 20 kuna po osobi.

Mogućnost održavanja radionica je do 1. studenoga 2018.

Potrebna je najava na: cudotvornica@ppmhp.hr, 051/213-578 ili 0989123700 (Andrea Samaržija)

  • radionice-igraonice Jutro u Muzeju:

održavat će se dvije subote u terminu od 9 do 13 sati. Jutro u Muzeju namijenjeno je djeci od 5 do 11 godina. Cijena radionice je 40 kuna.

20. 10. – Koga to skriva trojanski konj?

Polaznici će kroz radionicu-igradonicu naučiti o Trojanskom ratu te na kreativan način interpretirati temu. Izrađeni predmeti bit će izloženi u Muzeju.

27. 10. – Animiramo

Uoči Svjetskog dana animiranog filma, koji se obilježava 28. listopada, radionica-igraonica bit će posvećena animaciji i crtićima. Polaznici ove radionice-igraonice bavit će se temom Trojanskog rata kroz prizmu crtića. Na ovoj će radionici gledati crtić Odisej i trojanski konj te će se okušat u jednostavnim vježbama animacije. Metodom stop animacije izradit će crtić na temu Trojanskog rata.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram