Povežite se s nama

Na simfonijskom koncertu u srijedu 22. studenog u 19. 30 sati u HNK Ivana pl. Zajca, orkestar riječke Opere pod ravnanjem međunarodne dirigentske zvijezde Yordana Kamdzhalova izvest će Četvrtu simfoniju Antona Brucknera, njegovu „Romantičnu”!

Posljednji put u riječkom se kazalištu moglo čuti Brucknera prije 40 godina, a Romantičnu simfoniju prije čak 64!

Majstorski napisana, četverostavačna Četvrta, „Romantična”, koju mnogi uspoređuju s estetikom velikog prethodnika Beethovena, skriva brojna različita raspoloženja, trijumfalna je, silovita, lirska, mirna i napeta. Prepuna je suptilnog romantizma i iskonskog uzbuđenja, od prve note do blještavog vrhunca.

Nakon mnogo revizija, Četvrta simfonija primljena je s oduševljenjem i doživjela spektakularan uspjeh na praizvedbi 1881. u Beču, pod ravnanjem slavnog dirigenta Hansa Richtera. Autorova prepravljanja su trajala i nakon toga, sve do 1888. godine. Bruckner joj je dodao i podnaslov „Romantična” aludirajući na prikaz srednjovjekovnih dvoraca i viteškog lova na šumskim proplancima – sve što je obožavala tadašnja publika, kao i današnja.

Četvrta simfonija od praizvedbe je bila i ostala jedno od skladateljevih najpoznatijih djela kojim je Bruckner otvorio novi glazbeni i duhovni svemir. U svoje vrijeme, bio je slavni i priznati orguljaš, ali kao skladatelj, unatoč priznanjima i neospornom talentu, bio je nesiguran, opsjednut sitnim detaljima i čestim preinakama. Brucknerova glazba dovodi tradiciju romantizma do vrhunca, kombinira čitav niz nevjerojatnih oscilacija i spojeva, zastrašujuću složenost i krajnju jednostavnost, suvremenost i tradiciju, nježnost i snagu, posjeduje uzbudljivu, drugačiju i novu kvalitetu epskih proporcija.

Nagrađivani mladi maestro međunarodne reputacije Yordan Kamdzhalov, Bugarin s diplomom berlinske Visoke škole za glazbu, vraća se u riječko Kazalište nakon što je očarao publiku prije gotovo godinu dana na koncertu „Wagner-Debussy-Beethoven“. Dirigent Kamdzhalov ima posebno blizak odnos s Brucknerom: „Da me pitate kojeg bih skladatelja dirigirao do kraja života, svaki dan, bio bi to Bruckner!”

Brucknerove su simfonije česte u njegovim koncertnim programima, a kritičar specijaliziranog časopisa „Bruckner Journal” proglasio je Brucknerovu Devetu pod vodstvom Kamdzhalova najboljom ikad: „Do sada sam čuo mnoge izvedbe, uključujući Berlinsku filharmoniju, ali u ovom trenutku Kamdzhalov ih sve nadmašuje!“

Najnovija na dugom popisu nagrada Yordana Kamdzhalova jest „europski Grammy za klasičnu glazbu“ – Nagrada Echo Klassik za CD-a „Bartók and Babin: Concertos for Two Pianos, Piano Duo Genova & Dimitrov“ s Bugarskim nacionalnim radijskim simfonijskim orkestarom.

Radio je s nizom poznatih orkestara, kao što su Zürich Tonhalle orkestar, Nova japanska filharmonija, Beethoven orkestar u Bonnu, Simfonijski orkestar Basel, Hamburški simfonijski orkestar, Losanđeleska filharmonija, Tokijski simfonijski orkestar, Portugalski simfonijski orkestar, Engleski komorni orkestar, Njemački simfonijski orkestar Berlin, Toskanski orkestar, i drugi. Neki su koncerti kojima je ravnao prenošeni uživo: s Njemačkim simfonijskim orkestrom Berlin u Filharmoniji u Berlinu, s Zürich Tonhalle orkestrom i Toskanskim orkestrom u Teatru Verdi u Firenci. Kamdzhalov je poznat u svijetu glazbe i kao dirigent koji gaji posebno zanimanje za suvremenu glazbu i astronomiju, što je prepoznala i NASA koja je jedan objekt u svemiru 52292 nazvala po njemu “52.292 Kamdzhalov”.