Povežite se s nama

Druga premijera Baleta HNK Ivana pl. Zajca Rijeka u sezoni 17/18. dogodit će se u subotu, 18. studenog 2017. u 18.00 sati, u okviru programa Zajc dance lab, eksperimentalnog koreografskog programa koji želi potaknuti i osnažiti stvaralački proces plesne umjetnosti drugačijeg senzibiliteta, otvoriti put novim poetikama, razvijajući i predstavljajući time nove suvremene estetike. Zamišljen je kao mjesto istraživanja, apliciranja i integriranja nešto drugačijih sadržaja od onih uobičajenih.

Riječ je o predstavi »U svakom slučaju« koju su realizirali koreograf Vigur Gurdu, dramaturginja Nina Gojić i vizualni umjetnik Marko Gutić Mižimakov uz suradnju s kompozitoricom Jerinom Lokmer. Na poziv ravnateljice baleta Maše Kolar upustili su se u istraživanje kako bi, zajedno i u suautorstvu s baletanima koji u Baletu HNK Ivana pl. Zajca Rijeka plešu već više od 20 godina, iznašli mogućnosti afirmativnog odaziva na problematiku koja proizlazi iz činjenice da se baletni plesači mogu umiroviti tek kad se približe dobi od 60 godina.

Baletani su se prisjetili dijelova baleta koje su otplesali za Balet HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i te dijelove zajedno s autorskim timom složili u jedinstvenu arhivsku sekvencu. Obično pomislimo na prašinu kad pričamo o arhivu, ali na ovoj arhivskoj sekvenci nema ni čestice prašine jer ju izvode svaki put uživo živa bića čija tijela su arsenal znanja i iskustva plesanja baleta. Mogli bismo reći da pred nama istovremeno izvode i stvaraju sjećanja, prisjećajući se pokreta koje su napravili već puno puta.

Ponavljajući arhivsku sekvencu u različitim prostorima HNK Ivana pl. Zajca, a koji nisu prvenstveno namijenjeni izvođenju baleta, autorski tim daje publici mogućnost da kroz razne poglede na baletane u izvedbi arhivske sekvence dožive moć znanja i iskustva baletana te izvedbe uživo. To podcrtavanje izvedbe uživo potiče ne samo baletane, nego i publiku da se osnaže u svojoj poziciji doživljavanja pokreta, pogleda, odnosa, atmosfere.

Ovaj delikatan proces druženja baletana i publike autorski tim sa svojom dokumentarističkom poetikom integrira u samu koreografiju na zaigran i doslovan način. To omogućuje da sadržaj koji u baletu nije uobičajen nikne tamo gdje ga ne očekujete.

Sve u svemu, kako kaže autorski tim na kraju svog najavnog teksta: “U svakom slučaju bit će ples(a). Zrelog plesa.« I taj ples će plesati Svetlana Andrejčuk, Marina Grgurić, Vitalij Klok, Andrei Köteles, Irina Köteles, Oksana Brandiboura Kožul, Cristina Lukanec, Danijela Menkinovski, Anna Ponomareva, Svetlana Rasskazova i Paula Rus.