Povežite se s nama

Mozaik

U subotu u Zajcu simfonijski koncert “Čajkovski, Borodin”

Objavljeno

na
Koncertni program u 2020. godini, u riječkom HNK Ivana pl. Zajca otvara izvedba skladbi dvaju ruskih romantičara – Petra Iljiča Čajkovskog i Aleksandra Porfireviča Borodina. Orkestar Opere će, u subotu, 18. siječnja 2020. u 19.30 sati, po prvi put ugostiti mladog dirigenta Dmitryja Kryukova koji će ravnati djelima ovih slavnih ruskih romantičara na koncertu „Čajkovski, Borodin“. Kao solist na violončelu nastupit će njemački virtuoz Gustav Rivinus, majstor u izvođenju Čajkovskog, prvi i jedini njemački glazbenik koji je osvojio prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju “Čajkovski” u Moskvi.

Uslijedit će Varijacije na rokoko temu, op.33 istog autora, skladba idealna za uživanje u vrhunskoj solističkoj izvedbi na violončelu jer u varijacijama za violončelo ne nedostaje spektakularnih lirskih melodija kao ni virtuoznih i grandioznih bravura. Nostalgičan je to pogled Čajkovskog sto godina unatrag.

Potom je na programu Druga simfonija u h-molu Aleksandra Porfireviča Borodina, najpoznatije i najvažnije simfonijsko djelo ovog skladatelja koje obiluje dramatičnošću i intenzivnošću. Borodin ju je skladao između 1869. i 1876. kada je radio i na svojem životnom djelu „Knez Igor” što se u djelu i čuje.

Na koncertu će se riječkom orkestru pridružiti dvojica uvaženih glazbenih umjetnika s bogatim inozemnim karijerama. Gustav Rivinius poznati je njemački violončelist koji broji nastupe s vodećim svjetskim instrumentalistima, vokalistima i orkestrima diljem svijeta – od SAD-a, Japana, Kanade, Rusije do Lisabona. Poseban senzibilitet pokazao je prema glazbi Čajkovskog, za interpretaciju čijih je skladbi osvojio posebnu nagradu na Mađunarodnom natjecanju “Čajkovski” u Moskvi.

Dmitry Kryukov mladi je ruski dirigent koji je debitirao sa svega 23 godine na povijesnoj pozornici Boljšoj teatra. Izveo je brojne koncerte s vodećim ruskim orkestrima kao što su orkestar GASK, GASO (Ruski državni simfonijski orkestar), RNO, orkestar Boljšoj teatra, Opera Ekaterinburg i mnogim drugima. Karijera mu je munjevito napredovala te već broji mnoge inozemne nastupe i turneje s poznatim orkestrima i glazbenicima.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže