Povežite se s nama

Vijesti

U Viškovu održana radionica o važnosti razvoja izvaninstitucijskih socijalnih usluga u zajednici

Objavljeno

na
U viškovskom Domu hrvatskih branitelja je održana druga radionica na temu važnosti razvoja izvaninstitucijskih socijalnih usluga u zajednici koju je organizirala Udruga umirovljenika Viškovo. S ciljem pružanja podrške procesu deinstitucionalizacije i podizanja svijesti javnosti na području Viškova o važnosti razvoja izvaninstitucijske skrbi starijih osoba na radionici su predstavljeni primjeri dobre prakse uspostave socijalnih usluga u zajednici, kao što je primjerice dobro prihvaćena usluga pomoć u kući. Bilo je riječi i o drugim izvaninstitucijskim uslugama namijenjenim osobama treće dobi koje se organiziraju i provode s ciljem lakšeg obavljanja redovitih dnevnih aktivnosti, održavanja kako fizičkog tako i mentalnog zdravlja te socijalnog uključivanja i održavanja socijalnih kontakata ciljane skupine. Kao primjeri dobre prakse predstavljeni su neki od projekata koji u svojoj srži imaju brigu za starije osobe te obogaćivanje njihove svakodnevnice.

Tako su predstavljene i dvije faze projekta „Ruke pomažu“ koje je Općina Viškovo provodila u partnerstvu s Općinom Klana, a njihove rezultate iznijela je Jasmina Fabac iz Općine Viškovo. Kao dio projekta „Pomoć i podrška starijim osobama kroz razvoj izvaninstitucijskih socijalnih usluga” kroz koji se, među ostalim, pružaju usluge gerontodomaćica, Katarina Polonijo Madžar podijelila je s prisutnima iskustvo u uspostavi i pružanju usluge pomoć u kući što se provodi u okviru projekta čiji je nositelj Udruga umirovljenika Viškovo, a partner Općina Viškovo. Projekt je vrijedan nešto manje od 2 milijuna kuna odnosno 26 i pol tisuća eura, u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a traje do 1. srpnja ove godine. Martina Voštić iz Grada Kastva predstavila je projekt „SeniORNI“ koji Grad provodi u partnerstvu s Udrugom umirovljenika i starijih osoba Kastav i Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka.  

Ispred Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji o projektu „Aktivni umirovljenici, dugovječni stanovnici“ govorila je Ana Jantolek, a u zanimljivom izlaganju Sanje Vranić Jurčević o izvaninstitucijskoj skrbi Doma Kantrida posebno je istaknuta usluga „Halo pomoć“, suvremeni oblik skrbi za starije i nemoćne osobe u njihovom domu gdje korisnici imaju trajnu 24-satnu pomoć i osjećaj sigurnosti „na dohvat ruke“ jer pritiskom na gumb povezan s telefonskom linijom stupaju u kontakt s centralom pri Domu Kantrida.

Na radionici je još jednom istaknuta važnost brige za starije osobe te nužnost uspostave izvaninstitucijskih socijalnih usluga u zajednici jer se na taj način obogaćuje i olakšava svakodnevnica umirovljenika i starijih osoba, olakšava im se pristup uslugama koje su im potrebne, a važne su za psihofizičko zdravlje pojedinca, što uključuje važan svakodnevni socijalni kontakt kako s vršnjacima tako i s ostalima te se posljedično odgađa institucionalizacija.

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram