Povežite se s nama

Vijesti

U Viškovu održana radionica o važnosti razvoja izvaninstitucijskih socijalnih usluga u zajednici

Objavljeno

naU viškovskom Domu hrvatskih branitelja je održana druga radionica na temu važnosti razvoja izvaninstitucijskih socijalnih usluga u zajednici koju je organizirala Udruga umirovljenika Viškovo. S ciljem pružanja podrške procesu deinstitucionalizacije i podizanja svijesti javnosti na području Viškova o važnosti razvoja izvaninstitucijske skrbi starijih osoba na radionici su predstavljeni primjeri dobre prakse uspostave socijalnih usluga u zajednici, kao što je primjerice dobro prihvaćena usluga pomoć u kući. Bilo je riječi i o drugim izvaninstitucijskim uslugama namijenjenim osobama treće dobi koje se organiziraju i provode s ciljem lakšeg obavljanja redovitih dnevnih aktivnosti, održavanja kako fizičkog tako i mentalnog zdravlja te socijalnog uključivanja i održavanja socijalnih kontakata ciljane skupine. Kao primjeri dobre prakse predstavljeni su neki od projekata koji u svojoj srži imaju brigu za starije osobe te obogaćivanje njihove svakodnevnice.

Tako su predstavljene i dvije faze projekta „Ruke pomažu“ koje je Općina Viškovo provodila u partnerstvu s Općinom Klana, a njihove rezultate iznijela je Jasmina Fabac iz Općine Viškovo. Kao dio projekta „Pomoć i podrška starijim osobama kroz razvoj izvaninstitucijskih socijalnih usluga” kroz koji se, među ostalim, pružaju usluge gerontodomaćica, Katarina Polonijo Madžar podijelila je s prisutnima iskustvo u uspostavi i pružanju usluge pomoć u kući što se provodi u okviru projekta čiji je nositelj Udruga umirovljenika Viškovo, a partner Općina Viškovo. Projekt je vrijedan nešto manje od 2 milijuna kuna odnosno 26 i pol tisuća eura, u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a traje do 1. srpnja ove godine. Martina Voštić iz Grada Kastva predstavila je projekt „SeniORNI“ koji Grad provodi u partnerstvu s Udrugom umirovljenika i starijih osoba Kastav i Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka.  

Ispred Udruge umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji o projektu „Aktivni umirovljenici, dugovječni stanovnici“ govorila je Ana Jantolek, a u zanimljivom izlaganju Sanje Vranić Jurčević o izvaninstitucijskoj skrbi Doma Kantrida posebno je istaknuta usluga „Halo pomoć“, suvremeni oblik skrbi za starije i nemoćne osobe u njihovom domu gdje korisnici imaju trajnu 24-satnu pomoć i osjećaj sigurnosti „na dohvat ruke“ jer pritiskom na gumb povezan s telefonskom linijom stupaju u kontakt s centralom pri Domu Kantrida.

Na radionici je još jednom istaknuta važnost brige za starije osobe te nužnost uspostave izvaninstitucijskih socijalnih usluga u zajednici jer se na taj način obogaćuje i olakšava svakodnevnica umirovljenika i starijih osoba, olakšava im se pristup uslugama koje su im potrebne, a važne su za psihofizičko zdravlje pojedinca, što uključuje važan svakodnevni socijalni kontakt kako s vršnjacima tako i s ostalima te se posljedično odgađa institucionalizacija.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže