Povežite se s nama

Vijesti

U Viškovu uređena senzorna soba u školi i staza za trčanje

Objavljeno

na

Opremljena senzorna soba u sklopu Osnovne škole  Sveti Matej Viškovo i uređene staza za trčanje i staza za skok u dalj na školskom sportskom igralištu – prvi su vidljivi rezultati EU projekta „Podrška djeci s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djeci slabijeg socijalno-ekonomskog statusa – Za sretnije djetinjstvo“ čiji je nositelj Općina Viškovo, a partneri Grad Kastav i Dječji vrtić Zlatna ribica iz Kostrene. Svrha projekta je osigurati rehabilitacijske tretmane i mobilni tim djeci s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djeci slabijeg socijalno-ekonomskog statusa i omogućiti im uključivanje u sportske aktivnosti. Putem ITU mehanizma iz Urbane aglomeracije Rijeka odnosno Europskog socijalnog fonda odobreno je 100-postotno financiranje u iznosu od 2.469.954,58 kuna.

„Tijekom ljeta smo proveli postupke za odabir izvođača radova te izveli radove na uređenju senzorne sobe, a nabavili smo i postavili svu opremu koja će biti na raspolaganju djeci s područja Viškova, Kastva i okolnog područja. Senzorna soba je uređena u sklopu Osnovne škole Sveti Matej gdje je uređen te u potpunosti opremljen i kabinet za individualne terapije koje će provoditi stručni tim i raditi s djecom koja imaju potrebe za tim. Cijeli je prostor klimatiziran, ima i svoj skladišni prostor te toalet. Prilagođen je djeci smanjene pokretljivosti jer je nabavljen skalamobil odnosno uređaj koji se pričvrsti uz ogradu i njime do senzorne sobe dolaze djeca s određenim tjelesnim oštećenjima. Pred zaključenjem je i postupak javne nabave za odabir stručnog tima odnosno rehabilitacijskog i mobilnog tima koji će raditi s djecom. Riječ je o defektologu odnosno edukacijskom rehabilitatoru, logopedu i psihologu za provođenje  rehabilitacijskih tretmana. Formirat će se i mobilni tim u sastavu: psiholog, socijalni pedagog i socijalni radnik. Rehabilitacijski tim će bit angažiran u senzornoj sobi za provođenje terapija dok će mobilni tim funkcionirati na terenu, a njihov će se rad prilagoditi potrebama djece i njihovih roditelja. O početku rada timova i načinu provođenja terapija, korisnici će biti obavješteni putem medija i općinskih web stranica. Projektni tim će, uz to, kontaktirati predškolske i školske ustanove s područja Viškova i Kastva te će djeca s tih područja koja imaju potrebe za tretmanima na taj način biti uključena u projekt. Ujedno je nabavljena i dostavljena potrebna didaktička oprema partnerima iz Kastva i Kostrene. Po završetku projekta, sva ta oprema i naučeno znanje ostat će kao trajna vrijednost“, ističe u ime projektnog tima svih triju partnera voditeljica Odsjeka ureda načelnika Općine Viškovo Irena Gauš.

S obzirom na to da projekt ima i svoj sportsko-rekreacijski dio, tijekom ljetnih mjeseci provedeni su i postupci javne nabave te je postavljena sportska oprema za provođenje škole atletike pa će djeca uz pratnju stručnih osoba naučiti osnove i vježbati trčanje i skok u dalj. Nabavljena je i oprema za disciplinu skoka u vis koja će se postavljati prema potrebi. U razdobljima povoljnih vremenskih uvjeta ove će se aktivnosti provoditi na igralištu Osnovne škole Sveti Matej. Za vrijeme kišnih dana i niskih temperatura ove će se aktivnosti provoditi u školskoj sportskoj dvorani Matija Katalinić u Kastvu jer je oprema nabavljena i za našeg projektnog partnera iz Kastva. 

„Osim same senzorne sobe, dodatna vrijednost projekta „Za sretnije djetinjstvo“ jest njegov inkluzivan pristup jer će se omogućiti djeci s teškoćama u razvoju i djeci urednog razvoja da se zajednički uključe u sportske aktivnosti. Ovom smo se temom pozabavili jer pratimo situaciju na terenu i vidjeli smo da imamo problematičnu skupinu djece u težem socijalno-ekonomskom statusu, djecu koja nisu uključena u sve vrtićke i školske programe, djecu s problemima u ponašanju i teškoćama u razvoju. To je izrazito osjetljiva skupina, a sve projektne aktivnosti smo posložili da osiguramo podršku upravo ovoj ciljnoj skupini. Kao članovi Urbane aglomeracije Rijeka nastojat ćemo da se aktivnosti prošire i na ostale jedinice lokalne samouprave koje su članice Urbane aglomeracije Rijeka“, istaknula je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović. 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram