Povežite se s nama


Učenici OŠ Ivan Zajc na Korzu su građanima dijelili kaširane jabuke s porukama mira, slobode, prijateljstva i tolerancije, dok su učenici OŠ Pehlin organizirali kviz za građane vezan uz događaje prije i nakon oslobođenja Rijeke, na taj se način pridružujući nizu osnovnih škola koje su pripremile aktivnosti u povodu obilježavanja 70. godišnjice oslobođenja Rijeke.

Učenici OŠ Ivan Zajc na likovnim su radionicama izradili 70 kaširanih jabuka u raznim bojama koje predstavljaju 70 godina oslobođenja Rijeke. Na jabukama, simbolima njihove škole, među ostalima našle su se i poruka A. de Saint-Exuperyja “Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo” te Flabuertova misao “Srce je bogatstvo koje se ne prodaje ni ne kupuje, nego se daruje”.

Nakon što su građanima podijelili jabuke, pustili su u zrak sedam balona i time simbolično označili sedam desetljeća slobode.

Učenici OŠ Pehlin pripremili su kviz za građane vezan uz događaje prije i nakon oslobođenja Rijeke. Tako su prolaznici imali priliku prisjetiti se nekih važnih povijesnih činjenica, od datuma osnivanja prvog antifašističkog odreda u Hrvatskog ili pak datuma oslobođenja Rijeke, ali i podsjetiti se što Europa obilježava svakog 9. svibnja te gdje se nalazi spomenik oslobođenju Rijeke. Učenici su ovaj događaj snimili kamerom te imaju u planu izraditi kratki film i foto priču.

S učenicima riječkih osnovnih škola te njihovim nastavnicima družili su se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) grada Rijeke Rastko Schwalba te Tea Mičić u ime Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

Grad Rijeka