Povežite se s nama

Vijesti

Umjesto ukidanja – dodatno poskupljenje: PGS uputio apel Vladi RH za ukidanje mostarine na Krčkom mostu

Objavljeno

naDanas su PGS-ovci s Krčkog mosta uputili ponovni apel Ministarstvu prometa, pomorstva i infrastrukture, ministru Olegu Butkoviću i Vladi RH o ukidanju mostarine na jedinom mostu u RH koji se naplaćuje. Naime, danas točno u pola noći cestarina će poskupjeti za dodatnih 10%.

– Još jednom želimo jasno progovoriti o diskriminaciji koja je usmjerena prema našoj regiji, prema Primorsko-goranskoj županiji, a vezana je za povećanje mostarine na Krčkom mostu koja stupa na snagu upravo noćas, kazao je Darijo Vasilić, gradonačelnik Grada Krka i predsjednik PGS-a, dodajući kako uoči 15. lipnja cestarina, a time i mostarina poskupljuje za 10%.

PGS-ovci su danas glasno napomenuli kako na Krčkom mostu ne treba poskupjeti cestarina, jer je već postojeća cijena prevelika. Naime, sve cestarine u RH su ispod jedne kune po kilometru. Samo na Krčkom mostu je cestarina 13 kn po kilometru. U dva smjera je most dužine 3 kilometra i košta 39 kuna.

– Smatramo da je cestarina od 35 kn, koja je do sada bila, u oba pravca i tako previsoka te da ju sezonski nije trebalo još dodatno i povećavati, a ono za što se PGS čvrsto zalaže je ukidanje cestarine na Krčkom mostu i skidanje naplatnih kućica – napomenuo je Vasilić ispred naplatnih kućica na Krčkom mostu okupljenim medijima, koji s velikom zainteresiranošću prate ovu temu, dodajući kako je upravo s motom “jednakost za sve” žele poručiti Vladi RH da što prije ukine naplatu jer za to postoje više nego li dobri razlozi, a navedenu temu podupire i većina građana PGŽ.

Podsjetimo, Primorsko-goranski savez već se više od godinu i pol dana bori za ukidanje mostarine na Krčkom mostu, koja je po njihovom mišljenju, nezakonita.

– Nakon podnositelja tužbe Ustavnom sudu RH, ovaj tjedan smo predali još jedan dopis drugom tijelu, odnosno Visoko upravnom sudu RH prijedlog za ocjenom zakonitosti Odluke o naplati mostarine preko Krčkog mosta – poručila je Tea Mičić Badurina, predsjednica PGS-a Rijeka.

Svoje razmišljanje dao je i Viktor Ivaniš, član Županijske skupštine PGŽ, kao i Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje.

– Zaista smo diskriminirani. Ovo je jedini most u RH kojemu se naplaćuje cestarina. Mi smo, doslovno, “krava muzara” i plaćamo za svih, a nismo jednaki kao ostali građani ove zemlje, poručio je Viktor Ivaniš zapitavši se zašto netko iz Zadra može otići na Pag, a građani iz Rijeke ne mogu besplatno otići na Krk.

– Ukidanjem mostarine na Krčkom mostu cijeli otok dobio bi mnogo više koristi od gospodarstva i potrošnje, naročito bi se to osjetilo na dnevnoj, odnosno vikend potrošnji, kada bi se u još većem broju mještani iz Rijeke i okolice uputili prema predivnom otoku – kazao je Marčelja, dodajući da će u budućnosti biti pozitivnog pomaka jer radi se o političkom pitanju, pa će i odluka biti politički tempirana, zaključio je Marčelja.

Treba naglasiti i podsjetiti na to da je upravo predsjednik PGS-a Darijo Vasilić, za vrijeme svojeg saborskog mandata 2001. god., bio inicijator za ukidanje mostarine za otočane koje je i uslijedilo  te sada smatramo da je sazrelo vrijeme da se od plaćanja mostarine oslobode svi stanovnici RH, navodi se u priopćenju. PGS-a.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram