Povežite se s nama


Pozivaju se svi zainteresiraningrađani da se pridruže u šetnji Trsatom, u subotu, 21. travnja 2018. godine. Okupljanje je u 9,30 sati na dnu Trsatskih stuba Petra Kružića od kuda kreće šetnja.

Rijeka ima izuzetno bogatu kulturnu i industrijsku baštinu i cilj je da se što veći broj zainteresiranih upozna s povijesnim, kulturološkim i umjetničkom vrijednostima grada. Programskom aktivnošću iz područja kulture Vijeće MO Banderovo organizira edukativne šetnje gradom – upoznajmo svoj grad „Volim Rijeku“ uz stručno vodstvo i u suradnji s prof. Theodorom de Canzianiem, povjesničarom umjetnosti.

Šetnje se organiziraju jednom mjesečno, a u subotu, 21. travnja 2018. godine planirana je šetnja Trsatom.
Pozivamo sve zainteresirane građane da nam se pridruže u šetnji. Okupljanje je u 9,30 sati na dnu Trsatskih stuba Petra Kružića od kuda kreće šetnja. Ako Vam je prenaporno ići stubama, predlažemo da nas dočekate oko 10 sati ispred Crkve Gospe Trsatske gdje ćete se pridružiti grupi.

Trsat je dio grada smješten na brijegu ponad Rijeke s kojeg se pruža nezaboravan pogled na cijeli Kvarner, a za njega se prvi put čulo još davne 799. godine.

Tu se nalazi Svetište Gospe Trsatske, jedno od najstarijih u Hrvatskoj, koje je u lipnju 2003. posjetio i papa Ivan Pavao II. Prema legendi, nastalo je 1291. godine kad se tu pojavila nazaretska kućica Svete obitelji koju su donijeli anđeli. Već sedam stoljeća ovo mjesto pohode brojni hodočasnici iz cijeloga svijeta, a posebno je svečano 15. kolovoza za blagdan Velike Gospe. Nezaobilazan dio Svetišta Gospe Trsatske je i Kapela zavjetnih darova. Bogatstvo ove riznice svjedoči o čudesnim moćima i zahvalnosti koju su na taj način pružili vjernici Majci Božjoj Trsatskoj. Tu možete vidjeti i vrijedne donacije habsburških vladara – Leopoldove svijećnjake i dvoglavog zlatnog orla optočenog draguljima, inače simbola Rijeke, dar Karla V.

Svetište i franjevački samostan povezani su s centrom Rijeke stubama Petra Kružića koje je ovaj hrvatski vojskovođa dao izgraditi 1531. i po kojem danas nose ime. Ukupno ima 561 stepenica.

U Ulici Petra Zrinskog nalazi se Trsatski kaštel koji potječe iz prapovijesti kad je bio samo osmatračnica. Svoj današnji izgled zahvaljuje svom posljednjem vlasniku, grofu Lavalu Nugentu – irskom plemiću opsjednutom Frankopanima i zaljubljeniku u Trsat, koji ga je kupio u prvoj polovici 19. stoljeća i obnovio kao obiteljski mauzolej.