Povežite se s nama


H-objekt bivše tvornice Benčić, prva je zgrada u tom kompleksu, u kojoj je od danas useljena jedna gradska kulturna institucija – Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Time je ujedno započeo i proces transformacije Benčića u riječki kvart kulture.

U nazočnosti brojnih uzvanika, među kojima su bili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predstavnici Vlade RH, ministar turizma Gari Capelli i  državni tajnik Ministarstva kulture, Krešimir Partl, svečano je otvoren novouređeni prostor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, smješten u H-objektu bivše tvornice Benčić, a navečer je za otvorenje izložbe napravljen i performans uz razodjevenu Milo Moire.

Riječ je o objektu koji je izvorno izgrađen za potrebe tvorničkog pogona tvornice duhana 90-ih godina 19. stoljeća. Dio koji je dograđen između krila zgrade, uz Krešimirovu ulicu, nastao je 30-ih godina 20. stoljeća. Izvorna namjena zgrade bila je industrijska.

Moire2

Milo Moire (Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka)

U prvoj fazi uređenja, koja je završena u srpnju, prema projektu arhitekta Dinka Peračića, prostor je minimalistički uređen kako bi zadovoljavao uvjete za redovnu djelatnost Muzeja. Vrijednost izvedenih radova iznosila je 6.793.820,63 kn, a uređenje je financirano sredstvima Proračuna Grada Rijeke.

Kako je pojasnio arhitekt Peračić, Muzej će se dalje razvijati u fazama, na način da će svaka daljnja intervencija u neuređeni dio zgrade postati dio nove cjeline. Napravljeni su i svi nužni sigurnosni i tehnički sustavi koji omogućuju suvremeno korištenje i razvoj muzejskih aktivnosti.

Prvom fazom uređenja u funkciju je stavljen dio prizemlja i prvi kat. Radovi koji su napravljeni primarno se odnose na uređenje unutrašnjeg prostora za funkcioniranje galerijske djelatnosti. Ukupna površina uređenog prostora je 1550 m².

Puna funkcionalnost muzeja sa svim potrebnim sadržajima planira se realizirati u drugoj etapi u kojoj se računa na proširenje Muzeja na ostatak prostora u prizemlju i dvije gornje etaže.

bencic

Osim radova na H – objektu, očekuje se početak radova na Upravnoj zgradi Šećerane, u kojoj će biti smješten Muzej grada Rijeke, radova u T-objektu u kojem će biti smještena Gradska knjižnica Rijeka te Ciglenoj zgradi u kojoj će biti dječja kuća, kao jedan od programa EPK. Sinoćnjim otvaranjem izložbe Toma Gotovca, ujedno će se najaviti jedan od programskih pravaca projekta Europska prijestolnica kulture 2020 ”Doba moći”, a Muzej moderne i suvremene umjetnosti otvorit će svoja vrata svima.

Uvod u otvorenje MMSU-a bio je performans razodjevene Milo Moire koji se odvijao na riječkim ulicama od stare do nove lokacije Muzeja. Naslovljen je “Ceci n’ est pas une femme nue / Ovo nije gola žena”.

Izložba  “Retrospektiva – Tomislav Gotovac Anticipator kriza – kuda idemo ne pitajte” ostaje otvorena do 26. studenog 2017. godine, postavljena je u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac iz Zagreba, a kustosice izložbe su Ksenija Orelj i Nataša Šuković.

Grad Rijeka