Povežite se s nama

Mozaik

Uzvišeni Mozartov Requiem u Zajcu uoči Svih svetih

Objavljeno

na
Uoči blagdana Svih svetih, u subotu 30. listopada 2021. u 19.30 sati, na programu je riječkog  Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca izvedba veličanstvenog Requiema Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Uz Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor, a pod dirigentskim vodstvom glavnog gosta dirigenta, maestra Philippa von Steinaeckera nastupit će vokalni solistički četverolist: sopranistica Marija Kuhar Šoša, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Domagoj Dorotić te bas Slavko Sekulić. 

Mozartov Requiem grandiozno je djelo, snažno i uzvišeno. Napisan u posljednjem mjesecu Mozartova života, suprotstavlja strah od smrti s blistavom nadom, balansira mračnu dramu s blagošću kojom priziva spasenje i vječni pokoj.

Mnogi su skladatelji bili obuzeti idejom requiema, u kojem se moli za spas i smiraj duše preminulog, ali Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta, izdvaja se posebnom aurom i ljepotom. 

Neobične okolnosti vezane uz nastanak ovog remek-djela i činjenica da ga skladatelj nije uspio završiti prije svoje smrti čine Requiem jednim od djela uz koje je vezano možda najviše misterioznosti i mitova te posljedično i rasprava  u povijesti glazbe. Naime, naručio ga je anonimno, preko posrednika, ekscentrični grof  Franz von Walsegg, a Mozart je, prema nekim tumačenjima, u misterioznom naručitelju vidio glasnika smrti. Neki su stoga bili uvjereni kako je bolesni i već posve fizički skrhani Mozart, sluteći svoju skoru smrt, ovu posmrtnu misu zapravo pisao za sebe i vlastiti odlazak s ovoga svijeta u dobi od samo trideset i pet godina, svjestan kako je neće uspjeti završiti. Tako je u svoj transcendentni Requiem ovaj glazbeni genij doista upisao svoje posljednje note iako nije stigao do zadnjeg takta. Posljednje riječi na koje je skladao glazbu bile su iz Lacrimose: Taj dan suza i žalosti. Na kraju će ga prema Mozartovim skicama i naputcima, a neke dijelove i samostalno, dovršiti njegov učenik Franz Süssmayr.

Iako nedovršen njegovim perom, svečan i čudesan, Mozartov Requiem ostao je jednim od najboljih i najglasovitijih primjera ove glazbene forme, veličanstveno djelo iznimne ljepote i dostojanstva koje barem jednom u životu treba čuti uživo. Poslušajte ga svakako u izvedbi Riječkog simfonijskog orkestra, opernog zbora i vrsnih solista 30. listopada u “Zajcu”.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže