Povežite se s nama


Uz poruku “Puštajmo balone, a ne lampione” Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske zatražila je putem medija od DVD-a Vodice i udruge “Veliko srce kornatsko” i njihovog predsjednika Ante Sladoljeva da odustanu u nedjelju od akcije puštanja u zrak zapaljenih lampiona u spomen na pogibiju 12 vatrogasaca na Kornatu prije deset godina, poručivši kako “nam zbog obilježavanja jedne tragedije ne trebaju nove”.

Organizatori akcije žele prodavati lampione koji bi se puštali u zrak u znak sjećanja na poginule heroje kornatske tragedije iz 2007. godine i to za humanitarnu namjenu, za Dječju bolnicu u Zagrebu. Zbog plemenite akcije i pijeteta prema poginulima nitko, kaže predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković, ne želi organizatorima reći “da je to opasno” i da moraju odustati, baciti nabavljene lampione i kupiti balone.

Franković kaže da su na vrijeme predlagali balone, ali da u DVD Vodice “inzistiraju da se sada u srcu požarne sezone pusti u zrak tri tisuće lampiona”.

“Oni dakle inzistiraju da se u prirodu pusti vatra u vrijeme kada požari u Dalmaciji rade ogromnu štetu, a vatrogasci iz cijele Hrvatske daju zadnje atome snage da bi ugasili i zadnji plamen. Zato apeliram na svijest ljudi da doniraju za bolnicu, neka budu humani prema potrebitima u zajednici, u znak sjećanja na najveću vatrogasnu tragediju i stradale vatrogasce, ali kao profesionalni vatrogasac ne samo da ne mogu kupiti lampion, već ću inzistirati da se usvoji naš zahtjev da se zakonski ili s nekim pravilnikom zabrani posvuda u Hrvatskoj puštanje lampiona u prirodu, i ljeti i zimi”, rekao je Franković.

Udruga profesionalnih vatrogasaca je ranije uputila prijedlog MUP-u da se donese pravilnik o zabrani distribucije lampiona, dakle bilo kakva njihova prodaja, kao i puštanje u zrak, ali im je iz Ministarstva stigao odgovor da takve odluke nisu u nadležnosti MUP-a.

“Mi vatrogasci, zapovjednici najviših razina tražimo da se izričito zabrani korištenje takve vatre kroz čitavu godinu, kao što primjerice Austrija i Njemačka imaju izričitu zabranu. Lampioni su protiv pravila struke, imamo primjer da se jedan lampion zapetljao u oplatu Zagrebačke katedrale i razne druge primjere”, rekao je Franković i podsjetio da je voditelj Inspektorata MUP-a Petar Bekavac Nogometnom kluba Hajduk ovog proljeća odbio izdati odobrenje da se na stadionu puštaju lampioni “zbog opasnosti od nastanka i širenja požara, te ugrožavanje života i zdravlja ljudi, imovine i okoliša”.

Dvije najveće profesionalne vatrogasne postrojbe, one u Zagrebu i Splitu, također su protiv te akcije, ustvrdio je Franković, dodajući kako je jedino Kontrola zračne plovidbe udruzi “Veliko srce kornatsko” odobrila akciju, kao i DVD Vodice, s predsjednikom Sladoljevim, javlja dnevni list 24 sata.

Nije poznato kakva je reakcija organizatora puštanja lampiona, ali prema svemu sudeći to će se ipak održati ove nedjelje, između, ostalog, na riječkom lukobranu u 21 sat.