Povežite se s nama


U centru za obuku interventnih službi PGŽ – Šapjane održan je sastanak zamjenika župana Marka Borasa Mandića, u pratnji predstavnika vatrogasne zajednice PGŽ, s predstavnicima Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

U sklopu sastanka organiziran je obilazak do sada uređenog dijela trenažnog centra u koji je PGŽ do sada izdvojila financijska sredstva u ukupnom iznosu od oko 2 milijuna kuna, i to za potrebe izrade projektne dokumentacije i građevinske radove, rekonstrukcije i održavanje postojeće infrastrukture.

Na sastanku je izložen koncept daljnjeg razvoja i izgradnje centra u Šapjanama s naglaskom pozicioniranja ovog vježbališta kao državnog referentnog centra za uvježbavanje snaga u pogledu postupanja kod izvanrednih situacija uzrokovanih potresima.

Zamjenik Župana istaknuo je značaj Centra za obuku interventnih službi PGŽ – Šapjane koji bi u konačnici sadržavao sve potrebne infrastrukturne sadržaje (poligone, učilišta, skladišta, i drugi) koji bi zadovoljili potrebe uvježbavanja svih pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite Primorsko-goranske županije (vatrogasci, policija, gorska služba spašavanja, hitna medicina, specijalističke postrojbe CZ) uz mogućnost organiziranja zajedničkih vježbi i edukacija s drugim regionalnim snagama.

Da bi se stavili u funkciju svi predviđeni sadržaji trenažnog centra, procijenjena ukupna investicija je oko 75 milijuna kuna.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Slavko Gauš najavio je u sljedećoj etapi izgradnju željezničkog tunela za potrebu uvježbavanja gašenja jednog od najtežih oblika požara s kojima se vatrogasci susreću u praksi, a bio bi to prvi takav objekt u Republici Hrvatskoj.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić najavio je donošenje državne strategije o sustavu ZUS u drugom kvartalu 2018. godine, javlja PGŽ.