Povežite se s namaNakon Mirne Pokorić i Verene Jakuš  sljedeća umjetnica koja se probija Zvučnim zidom do publike u Galeriji SKC je Neža Knez. Otvorenje njene samostalne izložbe Communications zakazano je za ponedjeljak, 14. studenoga u 20 sati, a moguće ju je pogledati do petka, 18. 11., (od 17 do 20 sati) u Galeriji SKC (Kružna 8, Rijeka – iza Palacha). Za svoje sudjelovanje u Zvučnom zidu Neža je pripremila i performans kojeg izvodi u utorak (15.11.) u 18 sati također u Galeriji SKC.

Radovi Neže Knez nastoje problematizirati temeljne, ali u teorijskoj artikulaciji vrlo teško uhvatljive aspekte umjetničkoga rada – komunikaciju, smisao i publiku. Koristeći participativno kao polazište, Knez radove gradi u obliku eksperimenta čija će se hipoteza nastati tek nakon što je participacija postavila moguće interpretacijske okvire rada i tako uobličila početno pitanje i ishod djelovanja. Prijelaz iz svakodnevnog u umjetničko, pretpostavljanje inherentnog smisla i umjetničkog kao konteksta, tek su neke od preokupacija u centar se kojih postavljaju objekti i fenomeni, kako bi se potom, procesom dokumentacije rada, retrospektivno mogli razviti zaključci o metodologiji i alatima kojima se intervenira u neku od novonastalih struktura. Komunikacijsko oblikovanje uvjeta rada, za Knez proizlazi iz začudnosti u kojoj uključeni nisu sigurni na koji se način trebaju percipirati pojedini elementi rada, ali za koje, ipak, ne mogu utvrditi niti jesu li dovoljno specifični kako bi umjesto svakodnevici, pripadali svijetu artefakata.

Performans Missing link:

Verbalnim “non-sensom” autorica nastoji potaknuti publiku da misli izvan okvira jezika propitujući tako pristojnost i izdržljivost publike. Ovo iskustvo sudjelovanja može dovesti do zajedničke suradnje s autoricom i postati intimno ili, obzirom da je riječ o javnom događaju, upravo suprotno.

Projekt Galerije SKC, Zvučni zid, nastavlja se već drugu godinu u programskoj organizaciji studentica i studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Na provedenom natječaju za Zvučni zid, odabrano je 4 diplomanata i diplomantica umjetničkih akademija u 2014. i 2015. godini, a Galerija SKC će u mjesecu studenome postaviti njihove samostalne izložbe.

Probijanje zvučnog zida, napuštanje „sigurne“ zone obrazovanja,  težak je početak mladih umjetnica i umjetnika koji su još uvijek nepoznati sceni.

 Projekt Zvučni zid podržava Ministarstvo kulture RH i Sveučilište u Rijeci.

Marketing