Povežite se s nama

Mozaik

Večeras u Zajcu otvorenje Puccini trilogije

Objavljeno

na
Opera „Madame Butterfly“ otvorit će Puccini trilogiju, što je čine i opere „Tosca“ i „La Bohème“, a koja je najavljena na konferencija za novinare održanoj u riječkoj slastičarnici „Cacao“, uz predstavljanje kolača „Opera“ inspiriranog i posebno osmišljenog u čast uspjesima riječke Opere.

Premijera opere, nastale u suradnji s HNK Split, „Madama Butterfly” u režiji Dražena Siriščevića, kojom će ravnati Ville Matvejeff, a potom i Kalle Kuusava te Igor Vlajnić, na programu je u ponedjeljak 21. listopada. Operna prvakinja Anamarija Knego bit će Madama Butterfly, a Dimitris Paksoglou nastupit će u ulozi Pinkertona. Premijera „Tosce”, u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića te pod dirigentskom palicom Kallea Kuusave, zakazana je za 9. studenoga s dvoje nacionalnih prvaka u glavnim ulogama: Kristina Kolar naći će se u ulozi Tosce, a Giorgio Surian pjevat će baruna Scarpiju. Uz njih će nastupiti i gost Domagoj Dorotić koji će ulogom Cavaradossija debitirati u Rijeci.

Obnova opere „La Bohème”, u koprodukciji s finskom Jyväskylän Ooppera, glasovitog redatelja Fabrizia Melana, a pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa, sljedi već 16. studenoga 2019.

Ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Petar Kovačić kazao je kako svaka operna kuća priželjkuje imati barem jednu Puccinijevu operu na repertoaru, a riječka Opera ima ih čak tri i to u vrlo kratkom razdoblju, u manje od mjesec dana, za što su nužne iznimna posvećenost i velike snage.

Govoreći o repertoarnom izazovu postavljanja triju opera Giacoma Puccinija, intendant Marin Blažević je istaknuo kako je riječka Opera proteklih nekoliko sezona postala poznata po tome što se upušta u repertoarne rizike te nerijetko riječkoj, hrvatskoj i međunarodnoj publici predstavlja opere nikada ranije izvođene ne samo Rijeci već i u Hrvatskoj, a postavila je čitav niz naslova koji ne pripadaju tzv. standardnom opernom repertoaru. „Zaključili smo kako je došlo vrijeme da pokažemo kako imamo kapacitete izvesti jedan od najpopularnijih, publici najomiljenijih, ali zato umjetnički ništa manje izazovan repertoar”, rekao je Blažević.

Istaknuo je također kako je razlog postavljanju ovakve trilogije prije svega solistička ekipa, vrhunski interpreti glavnih uloga, a publiku pozvao riječima: „Očekuje vas vatromet strasti, arija, ljubavi, neodoljive, gotovo filmske glazbe.”

Redatelj „Madame Butterfly“ Dražen Siriščević još je kao trogodišnjak zakoračio na scenu riječkog Kazališta sa svojom majkom, opernom divom Nadom Ruždjak. „Moj prvi susret s kazalištem bio je upravo u Rijeci. Tu sam se ‘zarazio’ mirisima pozornice. Nikad se te ljubavi prema operi nisam oslobodio. Ovo je moja prva uloga u riječkom ‘Zajcu’ i tim više se kao redatelj osjećam jako odgovornim”, kazao je Siriščević i nastavio: „San mi je bio doći raditi operu u Rijeci. Vjerujem da će energiju koju smo uložili u „Madamu Butterfly“ osjetiti i publika. To je predstava koja mami suze. Doista se radi o eksploziji emocija. Netko će reći da je tako sa svakom operom. No, ‘Madamma Butterfly’ je posebna jer se radi o koncentraciji emocija u Cio-Cio San, ulozi izrazito teškoj i fizički i psihički i pjevački. U jednostavnosti dramaturgije, Puccini predstavlja tri ključne točke ljudskog života: rođenje djeteta, vjenčanje i smrt. Tragična je i tužna opera, ali ima zaista mnogo sretnih trenutaka. Premda se svijet Butterfly srušio i prije nego što je počeo, ona vjeruje. Čak i kada je najteže, ona uvijek pronađe način nadati se kako će moći promijeniti svijet u kojem živi”.

Napomenuo je kako se na samom kraju opere usudio na neki način intervenirati u Puccinija: „Ne vjerujem u smrt ni u kraj dobrih ljudi i njihovih ostvarenja. Ono dobro što čovjek učini, trajno je upisano u onima koji ostaju. Svi pamtimo dobra djela. Stoga smrt ne postoji i ne vjerujem u smrt Madamme Butterfly”, zaključio je Siriščević uz pohvale svim solistima koji su, uz svaku notu, intenzivno radili na detaljima.

Ponosan što će svaku premijeru zasladiti najkvalitetnijim slatkim proizvodima, voditelj riječke slastičarnice Cacao, sponzora riječkog HNK, Manuel Petrović, predstavio je kolač „Opera” i otkrio sastojke slastice inspirirane uspjesima Opere HNK Ivana pl. Zajca.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

10.02.2023.
Obavještavamo javnost kako će danas, 10. veljače 2023. godine, započeti radovi na nogostupu u Ulici Danijela Godine. Radovi će trajati do subote, 11. veljače 2023. godine.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram