Povežite se s nama
Banner

Opatijska osnovna škola uskoro bi mogla zasjati u novom ruhu. Mladi krajobrazni arhitekt Ivan Dajak prošlog mjeseca obranio je završni rad dodiplomskog studija krajobrazne arhitekture na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu „Idejni projekt – krajobrazno uređenje okoliša Osnovne škole Rikarda Katalinića Jeretova u Opatiji.“ Njegove ideje uređenja školskog dvorišta i okolnih površina nisu prošle nezamijećeno. Njegov projekt u samom startu podržao je ravnatelj škole Fredi Glavan koji je obećao predstaviti ga gradskim čelnicima. Razgovarali smo s autorom projekta i mladim krajobraznim arhitektom Ivanom Dajakom koji nam je predstavio svoj dosadašnji rad i najavio planove.

„Cilj završnog rada bio je izrada idejnog rješenja krajobraznog uređenja okoliša naše osnovne škole. Novo oblikovani prostor nadovezuje se na postojeći uvođenjem novih zona i sadržaja“, pojašnjava Dajak. Čitav prostor može se podijeliti na četiri djela: edukativni, rekreacijski, prilazni i boravišni.  Osim odvojenog kolnog i pješačkog prilaza školi, najveće novosti koje bi bile realizirane Dajakovim projektom su školski trg, igralište s tribinama, prostori za igru najmlađih, EKO vrtovi, učionica na otvorenom i ljetno kino. Krajobrazno uređenje upotpunile bi skulpture poznatih opatijskih umjetnika, a svoj doprinos obećao je opatijski porinovac i perspektivni umjetnik Vedran Ružić.

Ivane, kako ste došli na ideju uređenja okoliša opatijske osnovne škole?

„Odrastao sam u Opatiji gdje sam završio svoje osnovno obrazovanje i htio sam u skladu sa svojim stručnim znanjem dati doprinos razvoju svog grada.“

Ivan Dajak

Ivan Dajak

Što sve sadrži ovaj projekt? Koje će novine donijeti?

„Misao vodilja bila je riješiti gorući problem okoliša opatijske osnovne škole, a to je ponajprije parking i pitanje pristupa školi. Sadašnje stanje nije zadovoljavajuće i nije u skladu s modernim trendovima niti je usklađeno s prometnom infrastrukturom Opatije. Upravo ti moderni trendovi s kojima sam se susretao na fakultetu dali su mi ideju za uređenje neiskorištenog prostora iza škole i u neposrednoj blizini dvorane koji se mogu puno bolje iskoristiti.“

…što je po vama središnji dio ovog idejnog rješenja?

„Ne bih govorio o središnjem djelu već o najzanimljivijoj komponenti mog idejnog rješenja što je zasigurno učionica na otvorenom u stražnjem djelu školskog dvorišta koje do sada nije bilo iskorišteno. Ako ovaj projekt bude realiziran, bit će to multifunkcionalan prostor s ljetnim kinom i drugim sadržajima. U planu je i staklenik s EKO vrtovima koji bi spojio moderne trendove s održivim razvojem.

Iako se radi o tek idejnom rješenju, postoje naznake da bi se ono moglo pretvoriti u stvarnost. Kakve su naznake da će upravo ovaj projekt biti realiziran?

„Na to pitanje ne mogu odgovoriti jer tu postoje mnoge stvari o kojima ne znam mnogo. Ponajprije govorim o nekim imovinsko-pravnim problemima koje treba riješiti. Razumijevanje i podrška gradskih vlasti je nužna budući da bi oni trebali krenuti u realizaciju ovog projekta. Nisam siguran koliko su upoznati s ovim projektom.  Potom, tu su uvijek financije bez kojih ne možemo ništa. Treba malo vidjeti mogućnosti korištenja EU fondova. Drago mi je ovo idejno rješenje ima podršku ravnatelja osnovne škole Fredija Glavana koji mi je pomogao u izradi završnog rada na fakultetu.“

Imate li kakvih drugih projekata i planova u vašoj struci?

„Na jesen krećem sa specijalističkim studijem i imam nekoliko ideja kojima bih unaprijedio vizualni identitet našeg grada. O tome ipak nekom drugom prilikom…“, rekao je Dajak za Fiuman.hr.