Povežite se s namaGradsko vijeće Grada Rijeke za novog intendanta HNK Ivana pl. Zajca imenovalo je dr. sc. Marina Blaževića. Za ravnatelja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti ponovno je imenovan Slaven Tolj, a za novog ravnatelja Doma mladih Goran Gračanin. Vijećnici su podržali prijedlog da se Ministarstvu uprave uputi zahtjev za suglasnost za povratak povijesne gradske zastave s orlom na crveno-žuto-plavoj trobojnici, koja je bila službena riječka zastava gotovo pola stoljeća.

Gradski vijećnici podržali su odluku o imenovanju Gorana Gračanina, profesora psihologije do sad zaposlenog u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci, za novog ravnatelja Doma mladih. Prema obrazloženju Sandre Krpan, Odbor za predškolski odgoj i obrazovanje jednoglasno je podržao njegovu kandidaturu smatrajući da je toj ustanovi potrebno osvježenje i promjena. Naime, natječaj za budućeg ravnatelja Doma mladih raspisan je nakon što je sadašnji ravnatelj Mario Kajapija podnio zahtjev za razrješenje s dužnosti. Uz Gorana Gračanina, zaposlenog u Prvoj sušačka hrvatskoj gimnaziji u Rijeci, pristigle su još četiri prijave: Đerdana Buccia, Josipa Šarlije, Mirjane Kazije i Dubravke Anke Veršić. U užem izboru razmatrani su programi u Domu mladih već zaposlenog Josipa Šarlije te Gorana Gračanina, no Upravno vijeće Gračaninov je ocijenilo boljim zbog novih sadržaja kojima bi ustanova mogla privući više korisnika i povećati vidljivost u javnom životu Rijeke, a samim time povisiti i svoje prihode. Njegovo pedagoško obrazovanje i titula sveučilišnog specijalista marketing menadžmenta ocijenjena je izvrsnom kombinacijom za uspješno rukovođenje ustanovom, kao i njezinim nedovoljno iskorištenim Odmaralištem za djecu „Dvorac Stara Sušica”.

Njegovom imenovanju usprotivio se jedino Klub HDZ-HSP AS koji je zatražio da se natječaj ponovi iz više razloga, i to zbog navoda u medijima da je gradonačelnik primao kandidate na razgovor, ocjene Stručnog vijeća da su Gračaninovi programi financijski neprovedivi i sumnje da je izabran po političkoj liniji kao predsjednik Mjesnog odbora Podvežica iz kvote SDP-a.

Odgovarajući na zamjerke opozicije, gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako je apsolutna neistina da je u tijeku kandidacijskog postupka razgovarao s bilo kojim kandidatom, kao i da je Gračanin odabran po političkoj liniji. Pohvalio je Gračaninov prijedlog da se dodatni izvori prihoda Doma mladih u budućnosti pribavljaju iz EU fondova, kao i dio programa posebno usmjeren na rad s nadarenim učenicima. „To je ustanovi potrebna promjena i drukčiji način razmišljanja pa je dobro da je izabran netko tko je do sada bio izvan ustanove“, zaključio je Obersnel.

Goran Gračanin zahvalio se vijećnicima na ukazanom povjerenju te dodao kako se nada da će svojim radom opravdati ukazano povjerenje i od Doma mladih napraviti respektabilnu ustanovu od koje će djeca ovog grada imati koristi.

Nakon što je Oliver Frljić s mjesta intendanta HNK Ivana pl. Zajca u srpnju ove godine prešao u tim za realizaciju projekta Europske prijestolnice kulture 2020., Gradsko vijeće Grada Rijeke danas je podržalo odluku da se za novog intendanta riječkog kazališta imenuje njegov najbliži suradnik. Prema riječima Nenada Šegvića, predsjednika Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca, nakon detaljnog razmatranja dviju ponuda pristiglih na javni natječaj za ovo mjesto, i to glumice Ane Vilenice i dosadašnjeg ravnatelja Opere Marina Blaževića, Upravno vijeće tajnim je glasovanjem prihvatilo Blaževićev program i njegovu kandidaturu.

„Blaževićev program vrlo je ambiciozan, iznimno stručan i detaljan te izvediv u okviru naših financijskih mogućnosti“, rekao je Šegvić pred vijećnicima. Tijekom rasprave o ovoj odluci, njegovom imenovanju usprotivili su se nezavisni vijećnik Hrvoje Burić i Klub HDZ-HSP AS smatrajući da će Blažević nastaviti Frljićeve programske smjernice s čijim radom nisu bili zadovoljni. „Riječki teatar može puno bolje od toga“, rekla je tako Tea Čaljkušić Mance u ime Kluba, izražavajući nezadovoljstvo što u raspravnim materijalima, radi mogućnosti usporedbe, nije bio priložen i program Ane Vilenice. Burić, je pak rekao kako sumnja da će Ministarstvo kulture odobriti Blaževićevo imenovanje. Odgovarajući na njihove tvrdnje, gradonačelnik Obersnel rekao je da se Blažević u posljednje dvije godine itekako dokazao u vođenju riječke Opere, ali i sudjelovanjem u riječkoj kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture 2020.  „Ciklus koji smo započeli rezultirao je činjenicom da je Rijeka predstavnica Europske prijestolnice kulture i stoga to ne samo želimo nego i moramo  dovesti do kraja. Blažević je u tom procesu odigrao ključnu ulogu, a kvalitete projekta prepoznate su i u Hrvatskoj i u Europi“, rekao je gradonačelnik.

Izražavajući žaljenje što se u Vijećnici nije više raspravljalo o njegovom programu „Luka različitosti“, Marin Blažević poručio je kako neće odustati od onog što je radio s Frljićem. „Postoje tri razloga zbog kojih sam se odlučio nakon karijere u Zagrebu i inozemstvu vratiti u Rijeku. Prvi je program Europske prijestolnice kulture, što znači da će naš grad 365 dana u godini biti kulturni centar Europe, drugi razlog su umjetnici HNK Ivana pl. Zajca koji imaju nevjerojatan umjetnički kapacitet, a treći je vrlo osoban – tri generacije moje obitelji doprinosile su izgradnji ovoga grada, ali se nitko od njih nije bavio kulturom“, rekao je Blažević.

Gradski vijećnici bez rasprave su usvojili i prijedlog da se dosadašnjem ravnatelju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) Slavenu Tolju produži mandat na još četiri godine. On je ujedno bio i jedini kandidat koji se prijavio na natječaj za novog ravnatelja. „Tolj je dokazao da se uz skromna sredstva može učiniti puno. Animirao je veliki broj suradnika i odigrao ključnu ulogu u riječkoj kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture“, rekao je gradonačelnik Obersnel.

U svojem obraćanju vijećnicima, Slaven Tolj izrazio zadovoljstvo što su na kraju njegovog prvog mandata konačno počeli radovi na kompleksu tvornice Rikard Benčić (H-objekt) s ciljem kvalitetnije izvedbe i prezentacije muzejskih programa te izrazio nadu će se ubrzo početi s programom na toj novoj lokaciji. „Muzej se ne iscrpljuje samo u svojoj zadaći vezano za likovnu umjetnost i zato se nadam da ćemo imati veliku ulogu u transformaciji grada kroz realizaciju programa Europske prijestolnice kulture“, zaključio je Tolj, koji pored vođenja MMSU-a volonterski radi i kao umjetnički direktor projekta Rijeka 2020.

Na prijedlog Danka Švornića Gradsko vijeće danas je donijelo i zaključak o Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o grbu i zastavi Grada Rijeke koji će se uputiti Ministarstvu uprave RH na usvajanje, a ukoliko Ministarstvo bude suglasno Rijeka bi ponovno mogla dobiti svoju povijesnu zastavu s orlom na crveno-žuto-plavoj trobojnici. Ovo će biti drugi pokušaj za povratak povijesne gradske zastave, budući da je Povjerenstvo Ministarstva uprave 1998. godine već jednom odbilo takav zahtjev Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Od drugih značajnijih odluka, Dječjem vrtiću Rijeka gradski vijećnici odobrili su zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak u visini od 37 milijuna kuna za rekonstrukciju dječjeg vrtića “Morčić“ na Gornjoj Vežici i „Đurđica“ na Vojaku, čime će se njihov smještajni kapacitet udvostručiti.

Osim toga, vijećnici su usvojili Program javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane predškolske dobi Grada Rijeke za pedagošku 2016./2017. godinu, odluke o stipendiranju darovitih učenika srednjih škola i studenata, studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe ustanova na području grada Rijeke te učenika srednjih škola i studenata prema socijalnim kriterijima, kao i odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja rashoda osnovnih škola Grada Rijeke u 2016. godini te Prijedloga pravilnika o izmjenama Pravilnika o postupku donošenja Programa javnih potreba u kulturi Grada Rijeke.

Grad Rijeka