Povežite se s nama

Vijesti

Vlada RH 3. maju daje 150 milijuna kuna jamstva za pokretanje proizvodnje

Objavljeno

na

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Na otvorenom dijelu sjednice Vlada RH je raspravila 23 točke dnevnog reda, među kojima i Odluka o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje društvu 3. MAJ Brodogradilište d.d., kod HBOR-a i/ili drugih poslovnih banaka u svrhu stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji, a s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za Republiku Hrvatsku.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat podsjetio da je 17. svibnja 2019. godine nad društvom Uljanik d.d. otvoren stečajni postupak, dok je za društvo 3. MAJ Brodogradilište d.d. Rijeka, kao bitnom sastavnicom Uljanik Grupe, održano nekoliko ročišta radi rasprave o otvaranju stečajnog postupka. Dodao je da je posljednje ročište na Trgovačkom sudu u Rijeci održano 1. kolovoza 2019. godine, što je rezultiralo odgodom rasprave, a novo ročište zakazano je za 26. rujna 2019.

Izvijestio je da je društvo 3. MAJ Brodogradilište d.d. Rijeka 31. prosinca 2017. godine završilo petogodišnje razdoblje restrukturiranja, ali i da nakon provedbe dijela programa restrukturiranja ima poslovne probleme, s naglaskom na nelikvidnost i nemogućnost financiranja ugovorene proizvodnje, a sve kao posljedica problema u poslovanju vlasnika društva 3. MAJ Brodogradilišta, tj. društva Uljanik d.d.

Ministar je naglasio da je državni proračun uvelike oštećen uslijed protestiranih i plaćenih državnih jamstava Uljanik Grupi u proteklom razdoblju u iznosu većem od četiri milijarde kuna te da Vlada donosi ovu Odluku s ciljem zaštite svojih tražbina na ime protestiranih jamstava, a u cilju ublažavanja štete po državni proračun.

Stvaranje preduvjeta za pokretanje proizvodnje

Pojasnio je da se Odlukom predlaže izdavanje državnih jamstava za kreditno zaduženje 3. MAJU Brodogradilište kod HBOR-a i/ili kod jedne ili više poslovnih banaka, do 150 milijuna kuna, kako bi se stvorili preduvjeti za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji i umanjenja postojećih gubitaka za državni proračun, a s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za Republiku Hrvatsku.

Ministar Horvat podsjetio je da je Vlada 1. kolovoza 2019. godine usvojila je Zaključak o iskazivanju spremnosti za uključivanje u proces deblokade računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u društvu 3. MAJ Brodogradilište d.d. te kojim je zadužila Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta da, u suradnji sa društvom Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod d.d., dostavi sveobuhvatnu analizu i predloži konkretne mjere i odluke za realizaciju aktivnosti deblokade računa, pripreme i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u društvu 3. MAJ brodogradilište d.d.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković smatra da će se ovom Odlukom, u financijskom pogledu, na kraju biti u situaciji koja neće značiti dodatne troškove za državu, a omogućiti će poslovanje i završetak brodova.

“Ono što je najvažnije i čemu se teži i u kojem pravcu se vode razgovori jest da se promjeni struktura vlasništva, odnosno da se pronađe pravi strateški partner koji bi dugoročno napravio i restrukturiranje i održivost ovog brodogradilišta, a to znači da bi budućnost 3. MAJA značila u svakom slučaju i daljnje poslovanje Uljanika. Dakle, to je ono čemu također težimo i to je važno da razumiju i radnici i 3. maja i Uljanika”, poručio je premijer.

Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram