Povežite se s nama

Fiuman Plus

Vodosprema na Bulevardu jedna je od riječkih turističkih atrakcija

Objavljeno

na


Vodosprema Vidikovac na Bulevardu izgrađena je početkom prošlog stoljeća. Sagrađena je u stilu visokog historicizma, a nalazi se u parku Ive Lole Ribara, smještenom između Šetališta Ivana Gorana Kovačića i Ulice Vidikovac. Ona je poput ostalih vodosprema sušačkog vodovoda (Sv. Križ, Podvežica i Pećine) podignuta prilikom izgradnje “Gorskog vodovoda Trsat-Sušak“. Tada je to bio izuzetno moderan gravitacijski vodovod, za čiju su izgradnju od 1912. do 1915. godine korištena najsuvremenija tehnička rješenja i iskustva s izgradnje vodovoda u Beču. Predivna povijesna vodosprema Vidikovac, zapremine 1500 m³, je i danas u funkciji i vodom opskrbljuje područje Sušaka-Bulevarda.

Vodosprema Vidikovac je 2020. godine obnovljena, čime joj je Vodovod i kanalizacija Rijeka vratio stari sjaj. „Riječ je o projektu obnove riječkih povijesnih vodosprema. Njime smo obnovili ukupno četiri vodospreme: Vidikovac, Pećine, Križ i Podvežica. Glavni cilj projekta bio je zaštiti i očuvati riječku vodno-komunalnu te povijesnu baštinu, ali i ukazati na važnost ekologije te očuvanja vode. Drago nam je da su vodospreme, poput Vidikovca, stavljene u funkciju javnog korištenja na radost svih građana”, poručili su iz KD Vodovod i kanalizacija Rijeka.

Ubrzo nakon obnove, vodosprema Vidikovac postala je omiljeno odredište zaljubljenika u fotografiju te turista, ali i popularno mjesto za šetnju brojnih Riječanka i Riječana. S njezinog vidikovca pruža se očaravajući pogled na grad i Kvarnerski zaljev. Smještena u samom srcu grada, skrivena između zgrada i zelenih površina, ova vodosprema spaja ljepotu i povijesno nasljeđe. Posebnu pažnju posjetitelja plijeni slikovito jezerce s kornjačama koje se nalazi u njezinom podnožju.

Vodosprema Vidikovac nije samo turistička atrakcija, već i mjesto gdje se mnogi parovi, inspirirani atmosferom i jedinstvenošću prostora, odlučuju na veliki korak – zaruke! Tako će ova vodosprema zauvijek ostati u srcima onih koji su ovdje rekli „da“.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže