Povežite se s nama

Fiuman Plus

Vodosprema na Svetom Križu ima predivan vidikovac koji vrijedi posjetiti

Objavljeno

na
Povijesna vodosprema Križ, kojom upravlja Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija Rijeka, smještena je u neposrednoj blizini Astronomskog centra Rijeka te predstavlja jedan od četiri dragulja (Vidikovac, Podvežica i Pećine) „Gorskog vodovoda Trsat – Sušak“ starog više od 100 godina. 

Vodosprema ima zapreminu od 100 m3, a vodom se opskrbljuje iz izvorišta Martinšćica i najveće vodospreme riječkog vodovoda – Streljana. Njezin geografski smještaj na nadmorskoj visini od 176 metara omogućuje da vodom opskrbljuje i ostale vodospreme riječkog vodoopskrbnog sustava. Osim što predstavlja važan dio vodoopskrbnog sustava Rijeke, ova povijesna građevina nudi jedinstveni doživljaj posjetiteljima pružajući im nezaboravan pogled na okolicu. Naime, 2018. godine KD Vodovod i kanalizacija Rijeka je obnovio vodospremu Križ te je tom prilikom na njezinom ravnom krovu uređen vidikovac s prekrasnim pogledom na zapadni dio Rijeke.

Brdo Sveti Križ ima razne zanimljive pješačke staze, a zbog svoje spektakularne panorame vidikovac vodospreme Križ postao je nezaobilazno mjesto šetača i ljubitelja prirode. Također, s obzirom na to da se nalazi u blizini Astronomskog centra Rijeka, posjetiteljima pruža priliku da spoje uživanje u prirodnim ljepotama s istraživanjem svemira i astronomije. Njezin vidikovac je idealno mjesto za fotografiranje, a to prepoznaju i turisti kojih je u gradu koji teče iz godine u godinu sve više. 

Vodosprema Križ obnovljena je u sklopu projekta obnove povijesnih riječkih vodosprema „Gorskog vodovoda Trsat – Sušak“ s ciljem njihova stavljanja u javnu funkciju. Obnovljene su četiri povijesne vodospreme grada Rijeke, od kojih je najpoznatija Vidikovac na Bulevardu. Ovaj projekt, vođen od strane KD Vodovod i kanalizacija Rijeka, za cilj je imao očuvati kulturno-povijesnu baštinu Rijeke i istovremeno ukazati na važnost zaštite vodnih resursa. 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže