Povežite se s nama

Vijesti

Za 10 dana vjerojatno kreću obavezne covid-potvrde za kafiće, trgovačke centre…

Objavljeno

na
U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata, prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, zabilježena 3162 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je značajan porast u odnosu na prošla dva tjedna, a umrle su 23 osobe. Broj zaraženih u posljednjem danu veći je za više od 50 posto u odnosu na prošlu srijedu, kad su potvrđena 2022 nova slučaja, dok je prije dva tjedna Hrvatska imala 1925 novih slučajeva.

Posljednji put je u Hrvatskoj više od 3000 zaraženih u danu bilo još u travnju. Udio pozitivnih na 10.691 testirani uzorak iznosi gotovo 30 posto.

Covid-potvrde za okupljanje u zatvorenim mjestima

Index doznaje da će se, ako se ovakav trend nastavi, uvesti covid-potvrde, i to za brojna mjesta.

Kako doznajemo od pouzdanih izvora, covid-potvrde bi se uvele iza blagdana Svih Svetih, odnosno iza 1. studenog.

“Planira se uvođenje covid-potvrda za sve ugostiteljske objekte, restorane, kafiće, trgovačke centre, za sve proslave, okupljanja, festivale i sva okupljanja u zatvorenom prostoru”, rekao nam je dobro upućeni izvor.

Prije dva tjedna uvedene su covid-potvrde u zdravstvu i socijali

Podsjetimo, Nacionalni stožer civilne zaštite 4. listopada uveo je covid-potvrde za zaposlene u zdravstvenu i sustavu socijalne skrbi koji se nisu cijepili ili nisu preboljeli covid-19, a ta se obveza uvela i za dio pacijenata.

Prema odlukama Stožera, svi zaposlenici zdravstvenog i sustava socijalne skrbi koji dolaze na posao, a nemaju covid-potvrdu dobivenu na temelju preboljenja virusa ili cijepljenja, moraju se testirati najmanje dva puta u sedam dana ili ne mogu doći na posao.

Obveza se odnosi na zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te na privatne zdravstvene radnike, kao i na sve zaposlenike u socijalnoj skrbi, uključujući i ustanove socijalne skrbi, udruge, vjerske zajednice i druge ustanove koje obavljaju socijalnu skrb.

I pacijenti koji nisu hitni trebaju dokazati covid-status

Dokaz da su testirani, cijepljeni ili da su preboljeli zarazu od 4. listopada moraju imati i pacijenti kod kojih se planira hospitalizacija, provedba dijagnostičko-terapijskih zahvata kod kojih se generira aerosol u specijalističko-konzilijarnoj ili bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, kao i oni kada postoji visok rizik od širenja koronavirusa. Odnosi se to i na osobe koje su pratnja na porodu, ali i na posjetitelje osoba koje su smještene u bolnici.

Izuzetak od obveze dokazivanja covid-statusa imaju pacijenti koji u zdravstvenu ustanovu dolaze radi pružanja hitne medicinske skrbi, oni koji koriste usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i oni koji trebaju skrb zbog sumnje na bolest uzrokovanu koronavirusom ili liječenje te bolesti.

Izuzetak su i djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata, kao i ona koja odlaze u posjet hospitaliziranim roditeljima ili braći i sestrama.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram