Povežite se s nama

Grad Rijeka izdvojit će temeljem Javnog poziva za projekte/programe u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi 3.340.500 kuna za financiranje projekata i programa u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi udruga i vjerskih zajednica u Rijeci, u 2016. godini, odlučeno je danas na gradonačelnikovom kolegiju.

Projekti i programi odabrani su po zadanim kriterijima između 78 važećih prijava pristiglih na Javni poziv za projekte/programe u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi koji je Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb objavio na portalu Grada Rijeke 1. veljače ove godine.
Pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat izvijestila je da će se tako za 41 projekt i program s područja socijalne djelatnosti iz gradskog proračuna izdvojiti 2.789.500 kuna, za  15 odabranih programa s područja zaštite zdravlja 511.000 kuna, dok će se za dva programa za zaštitu životinja izdvojiti  40.000.

Pročelnica Perhat istaknula je da će se ove godine nastaviti financirati od ranije uspješno provođeni programi i projekti organizacijama civilnog društva, ali da su ove godine prihvaćeni i neki novi, poput programa Udruge za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju i poticanje harmoničnog razvoja djece i mladih “Dira Rijeka”, radionice Udruge Buđenje – Udruge za razumijevanje ADHD-a , Savjetovališta za žrtve nasilja – pravno savjetovalište SOS telefon – Grad Rijeka te Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom I-FEST 2016. Udruge za syndrom Down- Rijeka 21.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da će se tako za programe organizacijama civilnog društva, koje Grad Rijeka doživljava kao svoje partnere, zajedno s programima različitih ustanova i institucija koje se bave socijalnom skrbi i zaštitom zdravlja građana ove godine iz gradskog proračuna ukupno izdvojiti nešto manje od 9 milijuna kuna.

Cilj javnog poziva je putem kvalitetnih projekata i programa doprinijeti unaprjeđenju zdravlja i socijalne zaštite posebno osjetljivih skupina građana: djece, mladih, žena, obitelji, osoba starije životne dobi, djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom, žrtava nasilja, beskućnika, ovisnika, branitelja, ratnih stradalnika, teško bolesnih i kronično bolesnih osoba i građana.

Poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih sredstava za deset mjera iz Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva

Kao i ranijih godina, Odjel gradske uprave za poduzetništvo objavit će Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih sredstava za deset mjera iz Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke. Prema riječima pročelnika Andrije Vitezića, Javni poziv će biti otvoren do iskorištenja sredstava, koje su proračunom za 2016. utvrđene u iznosu od 2.000.000 kuna, a najkasnije do 30. rujna 2016. Grad Rijeka pokrivat će od 50 do 80 posto troškova sredstvima koja se kreću od najmanje 15.000 do najviše 100.000 kuna.

Gradonačelnik Obersnel dodao je kako je za ove subvencije Grad Rijeka tijekom niza godina izdvojio oko 18 milijuna kuna. „Mjere su dobro prihvaćene među poduzetnicima, a sredstva se svake godine brzo potroše“, rekao je gradonačelnik. 

Provedba tradicionalne gradske manifestacije „Homo si teć“

Pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu Igor Načinović iznio je informaciju o provedbi tradicionalne gradske manifestacije „Homo si teć“ koja će se održati od 2. do 17. travnja. Ovogodišnji festival pod sloganom „Svi su pobjednici“ objedinit će 8 različitih uličnih utrka. Uz najpoznatiju utrku građana – Homo si teć, trči se dm baby cup, Hendi cup, Molo Longo trk, 539 skok, utrka štafeta 3×7, Riječki polumaraton, a po prvi put trčat će se i Riječki maraton.

U sklopu manifestacije “Homo si teć” bit će organizirana i humanitarna akcija dobrovoljnog darivanja krvi, ali i prodaja majica za prikupljanje sredstava za Udrugu za sindrom Down “Rijeka 21” te zabavni program koji će se odvijati na dvije pozornice smještene u Poštanskom prolazu i na Gatu Karoline Riječke. “Homo si teć”, u organizaciji Grada Rijeke u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga grada Rijeke “Riječkim sportskim savezom”, Primorsko-goranskom županijom i Novim listom, svake godine okupi oko 10.000 građana, rekreativaca, djece, studenata, profesionalnih atletičara i sportaša.

Zakup poslovnih prostora

„Po provedenom javnom natječaju, objavljenom  na portalu Grada Rijeke 21. veljače 2016., sklopljeno je 10 ugovora o zakupu poslovnih prostora“, rekao je pročelnik Odjel gradske uprave za gospodarenje imovinom Vladimir Benac. Na natječaju je oglašeno 30 poslovnih prostora, a pristiglo je 20 prijava i to za ukupno 14 poslovnih prostora. Za 16 prostora nije bilo interesa. Najveći interes iskazan je za trgovačku djelatnost u najužem centru grada. Ugovorena je mjesečna zakupnina od 4.191 euro bez PDV-a, odnosno 31.678 kuna, što čini 0,53% ukupnog mjesečnog zaduženja zakupnine za sve poslovne prostore na upravljanju Direkcije za upravljanje objektima poslovne i javne namjene.

Nagrade pobjednicima natjecanja “Naj on-line penzići”

Gradonačelnik je na kolegiju odobrio isplatu 12.000 kuna pobjednicima natjecanja “Naj on-line penzići”, i to po 6.000 kuna Domu za starije i nemoćne osobe PGŽ “Kantrida” te Matici umirovljenika grada Rijeke. Riječ je o natjecanju organiziranom u sklopu međunarodnog projekta EGOV4U i gradskog projekta “Društvo u kojem učim i dobro se osjećam” zahvaljujući kojem su riječki umirovljenici dobili priliku da u klubovima umirovljenika i starijih osoba koriste informatičku opremu i prate sadržaje na specijaliziranom internetskom portalu za osobe starije životne dobi (penzići.rijeka.hr). Prvo takvo natjecanje održano je 2013. godine.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je također prihvatio zaključak o sklapanju ugovora o zakupu sa Centrom za rehabilitaciju Rijeka radi obavljanja djelatnosti socijalne skrbi sa smještajem putem stambenih zajednica. Cilj mu je realizacija Plana deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi i drugih pravnih osoba koje obavljaju djelatnost socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj 2011.-2016.

Osim toga donesen je i zaključak kojim je utvrđen Konačni prijedlog Odluke o donošenju Akcijskog plana za smanjenje onečišćenja prizemnim ozonom za grad Rijeku koji je gradonačelnik uputio Gradskom vijeću Grada Rijeke na razmatranje i usvajanje te Odluka o pokretanju postupka Strateške procjene utjecaja Glavnog plana razvoja riječkog prometnog pravca na području grada Rijeke na okoliš.

Grad Rijeka