Povežite se s nama

Mozaik

Zajednički humanitarni koncert ukrajinskog i ruskog pijanista za pomoć Ukrajini

Objavljeno

na
Nakon što je nedavno prvi put nastupio u „Zajcu“ i svojom virtuoznošću istinski oduševio riječku publiku, jedan od najtraženijih pijanista mlađe generacije u svijetu Andrey Gugnin vraća se u riječki HNK u subotu 23. travnja 2022. kada će sa svojim prijateljem, također izvanrednim pijanistom međunarodne karijere, Ukrajincem Vadymom Kholodenkom održati humanitarni koncert za pomoć Ukrajini.

Dvojica pijanističkih virtuoza koji univerzalnim jezikom glazbe povezuju svijet, Andrey Gugnin (Rusija) i Vadym Khodolenko (Ukrajina), dvojica vrhunskih umjetnika prisutnih na velikim svjetskim pozornicama, pobjednika nebrojenih međunarodnih natjecanja i glazbenika velikog ugleda, u Rijeci udružuju svoje umjetničke snage za pomoć ratom pogođenoj Ukrajini. Inače, pod imenom iDuo, oni su još od 2007. godine aktivno nastupali diljem svijeta.

Sav prihod od ulaznica namijenjen je Ukrajini čije je Veleposlanstvo u RH otvorilo službeni žiro-račun za donacije financijskih sredstava na koji se izravno uplaćuje iznos pri kupnji ulaznica na ovaj koncert.

Koncert će dvojica pijanista otvoriti izvedbom djela Claudea Debussyja, njegovom trostavačnom suitom za dva klavira „En blanc et noir“ (U bijelom i crnom).

Potom će Kholodenko izvesti Bagatelle op.1 svog sunarodnjaka, najpoznatijeg živućeg ukrajinskog skladatelja Valentina Silvestrova. Silvestrovljeva suptilna, utješna glazba dobila je novo značenje za slušatelje u ratom razorenoj zemlji, a njegova se djela izvode na brojnim koncertima za Ukrajinu. Primjerice, njegova “Molitva za Ukrajinu” bila je središnji dio dobrotvornog koncerta Metropolitan Opere prošlog mjeseca, Četvrtu simfoniju posljednjih tjedana svirao je Londonski filharmonijski orkestar, a “Tiha glazba” izvedena je na koncertu za mir u organizaciji Berlinske filharmonije.
Potom slijedi Balada br. 4 u f-molu velikog pjesnika klavira iz doba romantizma, Frederica Chopina u izvedbi Andreya Gugnina. Chopin je bio jedinstven kao pijanist, izvođač vlastitih djela i sasvim poseban kao autor i utemeljitelj novog klavirskoga stila koji blistavu virtuoznost stavlja u službu poetičnog izražaja. Od četiri Balade koje je dovršio, značajan broj pijanista smatra upravo Četvrtu najizazovnijom. 
Koncert će pijanistički duo zajednički zatvoriti izvedbom djela još jednog skladatelja i pijanista, poznate skladbe Aleksandra Skrjabina „Prometej – Poema vatre“ čiji je aranžman za dva klavira napisao Leonid Sabaneev.

Budite u subotu u „Zajcu“, poslušajte virtuozne izvedbe poznatih djela i – pomozite Ukrajini. Chopin utemeljitelj je novog klavirskoga stila koji blistavu virtuoznost stavlja potpuno u službu poetičnog izražaja

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže