Povežite se s nama

Vijesti

“Zašto Grad Rijeka umirovljenicima daje bonove za Plodine, a ne novac?”

Objavljeno

na
HDZ-ova gradska vijećnica Štefica Jagić Rađa tijekom Aktualnog sata na sjednici Gradskog vijeća je kazala kako se zadnjih dana može pročitati u medijima da pojedini gradovi objavljuju podatke o visini Božićnica. Kazala je kako je prihodovni cenzus  u Crikvenici 2.300 kuna, U Bakru 3.000, a dodjelju umirovljenicima 300 kuna u gotovini. S obzirom na to da je gradonačelnik nedavno dao izjavu da će se riječkim umirovljenicima dati 300 kuna u bonovima koji se mogu iskoristiti jednokratnom kupnjom, zanima ju zašto je riječkim umirovljenicima omogućena isplata u Plodinama, odnosno zašto se pogoduje trgovačkom lancu Plodine. Mjesečni prag nana razini države je 2.297 kuna, i vidi se da su gradovi Bakar i Županja razmišljali o tome.

Gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio kako je u financijskom planu Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb za dodjelu poklon-bonova osigurano 500 tisuća kuna, budući da se procjenjuje kako će ove godine pravo na poklon-bon ostvariti oko 1.650 umirovljenika.

“Navedeno će pravo ostvariti oko 500 umirovljenika s mirovinom do 1.700,00 kn koji u 2021. godini ostvaruju pravo na novčanu pomoć za umirovljenike Grada Rijeke, te oko 150 osoba starijih od 65 godina koji ostvaruju pravo na novčanu pomoć za osobe bez prihoda. Umirovljenici koji ostvaruju pomoć za umirovljenike te starije osobe koje ostvaruju pravo na pomoć za osobe bez prihoda nisu morali podnositi zahtjeve, već su im poklon-bonovi poslani na kućnu adresu. Distribucija je odrađena prošli tjedan. Ne znam koliko pošti treba vremena za tu uslugu. Zahtjev će morati podnijeti umirovljenici čija je mirovina u rasponu od 1.700,00 do 2.500,00 kuna. Protekle godine je Grad Rijeka podignuo cenzus prihoda za dodjelu poklon-bonova na 2.500,00 kuna, kako bi što veći broj Riječana starije životne dobi mogao dobiti poklon-bon. Ovo nije jedino što Grad čini za umirovljenike. Valja razumjeti da se Rijeka ne  može usporediti s Bakrom niti Županjom jer u Rijeci imamo puno veći broj umirovljenika nego oni. S druge strane, nisu umirovljenici jedina skupina koja se pomaže iz Socijalnog programa Grada Rijeke. Valja također naglasiti da u Rijeci  djeluje 16 klubova za umirovljenike i organizira se cijeli niz programa. Dodatno se osigurava i besplatni prijevoz  za one iznad 65, s prihodom manjim od 2.500 kuna. Razmišljamo o povećanju cenzusa iduće godine, ali ove godine, zbog ograničenih proračunskih mogućnosti to nije bilo moguće”, odgovorio je Filipović.

Vijećnica Štefica Jagić Rađa je replicirala kako ne može shvatiti zašto se nije omogućilo isplatiti 300 kuna u gotovini. “Možda bi u ovo doba pandemije umirovljenicima to pomoglo da kupe lijekove, vitamine,  ovako su primorani jednokratno kupovati. Grad Osijek izdvojio 300 u gotovini za 10.000 umirovljenika. Imaju predviđenu i isplatu Uskrsnica, pa bi trebalo razmišljati u tom pravcu”, istaknula je.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram