Povežite se s nama

Mozaik

Završen najveći mural u Hrvatskoj posvećen Halubajskim zvončarima

Objavljeno

na
„Kuća halubajskega zvončara“ započinje sa svojim programskim aktivnostima pred skoro otvorenje te je dovršen najveći mural posvećen Halubajskim zvončarima na fasadi zgrade Općine Viškovo.

Rad „Halubajski zvončari“, oslikan od jednog od najpoznatijih hrvatskih muralista Tomislava Lončarića-Lonca, pretvorio je zgradu Općine u umjetničko djelo, stvarajući najveći mural u Hrvatskoj posvećen Halubajskim zvončarima.

Osim što predstavlja likovni rad visoke estetske vrijednosti, mural spaja kulturnu baštinu sa suvremenom umjetnošću, stvarajući trajni pečat tradicije u srcu Viškova kroz priču o Halubajskim zvončarima, najprepoznatljivijim nositeljima kulturnog nasljeđa te je i prva umjetnička intervencija planirana kroz rad Javne ustanove u kulturi ‘’Kuća halubajskega zvončara“

Najava otvaranja “Kuće halubajskega zvončara” obećava jedinstvenu priliku posjetiteljima i svim zainteresiranima da prouče UNESCO baštinu Godišnjeg pokladnog ophoda zvončara s područja Kastavštine i upoznaju se s drugim dobrima s popisa nematerijalne kulturne baštine čovječanstva poput Dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, Mediteranske prehrane na hrvatskom Jadranu te Umijeća suhozidne gradnje.

„Halubajski zvončari su dio identiteta Viškova pa mi se ideja Javne ustanove u kulturi Kuća halubajskega zvončara odmah svidjela jer od danas tko god dođe u centar Viškova odmah zna da je došao u općinu koja je „dom“ Halubajskih zvončara, u doslovnom i prenesenom smislu. I to pogotovo u kontekstu proljetnog otvorenja Kuće halubajskega zvončara.

U proteklih 15-ak dana koliko je trajalo oslikavanje jugoistočnog pročelja zgrade Općinske uprave i udahnulo joj novi dojam, razgovarala sam sa zaista mnogo ljudi – od zvončara, mještana, gostiju do posjetitelja i svi su jednom riječju oduševljeni. Što ga više gledam, imam osjećaj da je mural oduvijek tu gdje ga je Lonac i oslikao. Nakon najveće puzzle s likom zvončara koju smo nedavno složili na Halubjanu, sada imamo i najveći mural u Hrvatskoj s likom halubajskega zvončara.“ izjavila je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

Ove i slične aktivnosti doprinose promicanju kulturne raznolikosti i bogatstva Hrvatske, a Kuća halubajskega zvončara čini se kao ključna točka za očuvanje i širenje svijesti o važnosti lokalne baštine. Svečano otvaranje u travnju zasigurno će privući mnoge posjetitelje i pridonijeti kulturnom životu Viškova.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže