Povežite se s nama


Na redakcijsku e-mail adresu zaprimili smo poruku Ivane Borić koja je proteklu nedjelju planirala sa svojom obitelji provesti na riječkoj plaži Ploče, no plan su je pokvarili djelatnici Hemnigwayja, koji su trenutno na sudu s Gradom Rijeka zbog raskida koncesionarskog ugovora.

Poruku Ivane Borić prenosimo u cijelosti u originalu.

“Dana 17. srpnja, u nedjelju sam s obitelji išla na Plažu Ploče (ispod bazena Kantrida), oko 15h. I sa mužem i djetetom smo htjeli naći mjesto za ručnike. Odmah smo primjetili da se koncesionar Hemingway opet nasilno raširio i da stalno povećava broj ležaljki.

Tako je sada riječ o tri reda ležaljki, a između ležaljki se nalaze suncobrani. Prvi red su drvene dvostruke ležaljke a nakon njih su platnene. Ležaljke su postavljene tako da su raširene da popunjavaju cijelu površinu plaže, da nije moguće staviti ručnik između njih gdje je suncobran a ni iznad njih. NIGDJE! Prvi red do mora je ostavljen tako da vam stane pola ručnika a pola ručnika bi vam bilo u moru.

Da stvar bude gora, na mjestu gdje je površina plaže prazna i gdje nema ležaljki postavili su svoje otvorene suncobrane pa  ni ovdje nije moguće staviti svoje ručnike i kupati se “besplatno”.

Zanimljivo je da se i kafić proširio, više ne zauzima samo sovju predviđenu površinu već je stolove i stolice sada proširio i na plažu povećavajući svoj kapacitet dvostruko. Postavljene su i “eksluzivne” ležaljke sa zavjesom na molu koje koštaju više od 100kn dnevno a ima ih oko 10. Dok sam na samoj plaži izbrojala više od 70 ležaljki, ugovorom je predviđeno 50. Znači ukupno više od 80 ležaljki. Šaljem vam i fotografije koje slobodno možete objaviti.

Tako smo došli na desni dio plaže sa suncobranima, muž mi je micao suncobran na što doalzi djelatnik Hemingwaya i kaže da ne mogu tu staviti ručnike, to je njihovo!? Ili da platim 30kn za suncobran. Nismo se htjeli svađati i otišli smo na drugu plažu, koja nema uređen pristup u more jer ne možemo podnijeti tu bahatost koncesionara Hemingwaya.

Gradonačelnik Obersnel i cijela gradska uprava je upozoravana godinama da kontroverzni koncesionar svake godine krši ugovor o 50 ležaljki. Prošle godine je bilo više od 130 ležaljki na plaži, nije bilo spasioca, godinu dana prije toga isto. Komunalni redar je svaki put uočio nepravilnosti, svake godine, svaki dan građani ovdje ne mogu doći “besplatno”, ugovor je mrtvo slovo na papiru.

A najbolji je gradonačelnik koji je prošle godine rekao da se ugovor raskida radi kršenja pravila a nekim čudom i dalje je koncesionar ovdje, kršeći ga i dalje. Ako ima duplo veći broj ležaljki, stolova u kafiću, hoće li onda platiti i dvostruku koncesiju, koja mu je i btw ukinuta?

A cijene, potpuno nerealne i napuhane. Najam jedne ležaljke je oko 40kn (najjeftinije), dodatno suncobran. Dok je mali sendvič u kafiću 24kn. Sada se čak naplaćuje i presvlačenje u kabini, a 30s tuširanja je 2kn, tuš ne radi ali će vam uzeti novce. Gdje je tu zakon, inspekcija, bilo što?”, pita se Ivana, koja je isti e-mail poslala i gradonačelniku Obersnelu.