Povežite se s nama

U rujnu su rast prometa putnika i tereta bilježile zračne i morske luke u Hrvatskoj. Među njima se ističu i dvije s riječkog područja, zapravo susjedi iz Omišlja na otoku Krku: Zračna luka Rijeka i “Janafov” tankerski terminal.

U hrvatskim zračnim lukama u rujnu je nastavljen rast broja slijetanja i polijetanja zrakoplova za šest posto te broja putnika za devet posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Za to je zaslužno 11,5 tisuća slijetanja i polijetanja zrakoplova te 963 tisuće putnika. I promet tereta od 743 tone na aerodromima je u odnosu na lanjski rujan porastao za 15,4 posto.

Najveći postotni rast u rujnu, čak 50 posto, zabilježila je zračna luka Rijeka s 26 tisuća putnika. Među osam zračnih luka u Hrvatskoj, najviše putnika, nešto više od 285 tisuća, imao je splitski aerodrom, bilježeći rast od 18,4 posto u odnosu na lanjski rujan. Za osam posto veći promet u rujnu imaju zračne luke u Zagrebu (270 tisuća putnika) te Dubrovniku (252 tisuće putnika).

Najviše je putnika zrakoplovima u Hrvatsku u rujnu stiglo iz Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, odakle se bilježe i porasti broja putnika od 10 odnosno 14,5 posto u odnosu na lanjski rujan. S gotovo triput manjie putnika slijedi Francuska te potom Švedska, Austrija, Španjolska, Nizozemska, Švicarska i Italija, otkuda je također više putnika nego u rujnu prošle godine.

Rujanski porasti u zračnim lukama odrazili su se i na promet u tim lukama za devet mjeseci ove godine, koji je u broju operacija zrakoplova i putnika za po sedam posto bolji nego lanjski, a promet tereta veći je za 0,1 posto.

Porasti u morskim lukama su i veći od onih na aerodromima: tijekom rujna u hrvatske luke uplovilo je 35,2 tisuće brodova ili 17,3 posto više nego u lanjskom rujnu, došlo je i 13 posto više putnika ili njih 3,2 milijuna, dok su s ukupno 1,7 milijuna tona robe luke u plusu za čak 47 posto.

Najveći promet tereta, 711,3 tisuće tona bio u luci Omišalj, tankerskome terminalu Jadranskoga naftovoda. Od ukupno 24 morske luke na Jadranu, putnika je u rujnu najviše bilo u splitskoj (509,4 tisuće) i dubrovačkoj luci (319,3 tisuće), što je za te luke povećanje od 13,2 odnosno 0,4 posto u odnosu na lanjski rujan. Poraste su zabilježile i sve ostale, osim one u Starom Gradu.

I u devet mjeseci morske luke se ukupno mogu pohvaliti s porastima od 24,2 posto – ukupno 256,1 tisuća brodova. Bilo je i 25 milijuna putnika, što je 16,7 posto više nego u prošlogodišnjih prvih devet mjeseci. Pretovareno je tri posto više tereta – 14,6 milijuna tona.

Hina