Povežite se s nama

Fiuman Plus

10-godišnji Leonardo ne govori, zna reći samo riječ ŠČ, a sad ga je posjetio Mrle

Objavljeno

na
Dnevni list 24 sata nedavno je pisao o Leonardu iz Zagreba koji zbog bolesti ne govori, zna reći samo ‘ŠČ’. To je pročitao Let 3. Mrle je došao upoznati malenog koji je od šoka prvo pobjegao, a onda je s njim uživao puna dva sata…

Kad sam pročitao u vašim novinama priču o Leonardu, rasplakao sam se. Znao sam da moram upoznati tog dječaka i zato sam unatoč svim obavezama koje imamo ovih dana, odvojio vrijeme i došao ovdje, rekao je Damir Martinović Mrle iz kultnog benda Let 3. Upoznao ga je ovog tjedna, u Centru za odgoj i obrazovanje na Gornjem Prekrižju, koje pohađa Leonard (10), koji zbog neurološkog poremećaja ne govori. A dolaze tu i njegov stariji brat i sestra koji također imaju poteškoće u razvoju. Mama Valentina nedavno nam je otkrila tajnu vezu između njenog najmlađeg sina i ovog benda.

– Neprestano je pokušavao pjevušiti tu pjesmu kao i njegov brat i sestra i tako se trudio i trudio da bi na kraju, ovog ljeta, izgovorio ŠČ. Koja je to sreća bila i sad se naježim kad se toga sjetim. U dječju glavicu se nešto tako ureže i to ga natjera da probije vlastite granice i da napravi ono što do tada nije mogao – da progovori – rekla je tad Valentina za Leonarda koji ima govornu apraksiju i neverbalan je.

Mrle, koji nije ostao imun na te riječi, jučer se, nakon prethodne najave, zaputio pravac Leonardove škole. Cijelu obitelj zatekao je na parkingu dok se još nisu ni snašli. Leonard je, ugledavši ga, od šoka pobjegao. Uletio je u školu i sakrio se iza vrata. Mrle je polako otišao za njim, našao ga šćućurenog i upoznao se s njim.

– Sljedeća scena koju sam vidjela, bila je kako se Leonard i Mrle drže za ruke i ulaze u sobu u kojoj je bila predstava. Kao da se znaju sto godina. Nisam mogla vjerovati. Leonard nikad nema običaj tako otići s nepoznatom osobom, osim ako mu se jako ne svidi. Mrle je očito imao takta s njim i pridobio ga je. Svaka mu čast. Ušuljala sam se tiho u tu sobu i ugledala ih kako iz prvog reda gledaju predstavu. To je bilo fenomenalano – rekla je Valentina Putar, dječakova majka.

A u sobici u kojoj je bio mađioničar kojega je klincima na poklon doveo upravo popularni pjevač, poklicima sreće nije bilo kraja. Djeca su oduševljeno pljeskala, smijala se, tražila još trikova, otkrivala tajne mađioni čarskog zanata naglas, skakala… Leonard je zadivljeno sve promatrao stisnut uz pjevača. U jednom trenutku postao je mađioničarev pomagač, piše 24 sata.

– Taj trenutak nikad neću zaboraviti. Mislila sam da će iz kože iskočiti od sreće. Rasplakala sam se – rekla je Valentina. Mrle je pak otkrio da je u razgovoru sa školskim logopedom saznao da je njegovo ‘ŠČ’ terapeutski djelovalo na djecu.

– Objasnili su mi da je djeci s poteškoćama u razvoju jako teško izgovarati dva suglasnika koji su jedan pored drugog. Kroz moju pjesmu su ipak to uspjeli i tako su prevalili tu jednu prepreku koja je za njihov govor i razvoj jako važna. Evo, to mi znači sve – rekao je glazbenik, a školska je logopedinja sve potvrdila. Dodao je kako je i od Leonarda čuo da izgovara ‘ŠČ’ te se pohvalio kako su našli svoj način za komunikaciju. Mališanu će dati izraditi kožnatu kapu kakvu i sam nosi, na kojoj će pisati ‘ŠČ’ te će biti Leonardove veličine. Poklonio mu je i slikovnicu ‘Mrletove priče o niščemu’, te su sva djeca dobila maske za lice s likom Mrleta.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže