Povežite se s nama

Mozaik

108 mladih autora prijavilo 143 priče na natječaj koji organiziraju EPK, GKR i FEKP

Objavljeno

na


Europska prijestolnica kulture, Gradska knjižnica Rijeka i Festival europske kratke priče (FEKP) pokrenuli su novu kategoriju natječaja za kratku priču – za mlade autore i autorice. Natječaj FEKP19, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola do 19 godina starosti, bio je otvoren od 22. travnja do 25. svibnja 2019.g.

Na zadanu temu “Trebaš čuti ovu priču” prijavljene su ukupno 143 priče, 108 mladih autorica i autora, pa će žiri u sastavu: pisac i novinar Davor Mandić, spisateljica Dunja Matić i profesorica Helena de Karina, imati pune ruke posla! 

Najmlađi prijavljeni autor/ica ima 8 godina, najstariji/ja 19, a prijave su stigle iz svih krajeva Hrvatske. Prema prvim procjenama, najveći broj prijava je iz Rijeke i okolice, slijede Zagreb i okolica, te ostali dijelovi Hrvatske:  Pula, Split, Osijek, Novska, Varaždin, Ludbreg, Dubrovnik i drugi. 

Žanrovski i tematski, kratke priče prijavljene na FEKP19 natječaj, raznolike su; puno je SF-a, fantasyja, a ima i nešto bajki. Dosta prijavljenih priča bavi se obiteljima, školom i prijateljstvima, a čest motiv je i priroda, uz pojedine ekološke teme. Starije učenike zanimaju također društvo i politika, razlike između privatnog i javnog, a pitaju se i tko su oni sami te što je sve ovo.

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Gradska knjižnica Rijeka i Festival Europske kratke priče zahvaljuju svim prijavljenim autorima na sjajnom odazivu, čemu je doprinijela i izvrsna suradnja s knjižnicama, osnovnim i srednjim školama te suradnja s profesorima-mentorima. 

Proglašenje najbolje priče održat će se na Festivalu europske kratke priče u Rijeci, u četvrtak 6. lipnja 2019.g. u OKC-u Palach (Kružna 8, Rijeka) u 20 sati i 30 minuta, dok će čitanje samih priča biti dan poslije, u petak, 7. lipnja 2019.g. u 11 sati u RiHubu (Ivana Grohovca 1a, Rijeka), pod moderatorskom palicom Envera Krivca.

Uz dolje navedene „opipljive“ nagrade, tri prvonagrađene priče objavit ćemo na web stranici Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i portalu Gradske knjižnice Rijeka, a najboljoj priči, odnosno njenom autoru ili autorici, osiguravamo dolazak u Rijeku.

  1. nagrada je HUAWEI MediaPad,
  2. nagrada je E-Book čitač KINDLE Touch,
  3. nagrada je Bluetooth zvučnik GOOGLE Home Mini.

Sponzor nagrada za FEKP19: Makromikro grupa d.o.o.

Dodajmo, Festival europske kratke priče, u organizaciji Hrvatskog društva pisaca, ove se godine održava kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, s temom HOMO NARRANS, a istražuje temeljnu ljudsku potrebu za pričanjem. Festival se održava u Zagrebu i Rijeci od 2. do 7. lipnja 2019. godine.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže