Povežite se s namaVatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije na današnji dan prisjetila se tragičnog događaja koji se zbio prije točno 12 godina, a u kojem je život tijekom intervencije izgubio njihov kolega Edo Surina.

“Utorak, 22.11.2005. g. VOC Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, zaprimio je dojavu u 15,15 sati, da se osjeća miris plina u zgradi u ul. Labinska 20, u riječkom naselju Kantrida. Na intervenciju je odmah upućeno kombinirano-navalno vozilo garažni broj “Rijeka-1” (R-1), s posadom od 6 vatrogasaca. Na mjestu intervencije pomoću eksploziometra uzeti su probni uzorci u prizemlju zgrade, a nakon toga krenulo se u daljnje pretraživanje prostora po peterokatnici. Navalna grupa (voditelj grupe) Edo Surina i Sanjin Širola (vatrogasac) sa voditeljem smjene Krunoslavom Cuculićem otišla je na peti kat zgrade , odakle se najintenzivnije osjećao miris plina. Dolaskom pred ulazna vrata stana došlo je do eksplozije u kojoj je smrtno stradao Edo Surina, voditelj grupe.U nastaloj eksploziji plamenom je zahvaćen voditelj smjene Krunoslav Cuculić dok je od letećih dijelova posjekotinama zahvaćen vatrogasac Sanjin Širola.

Vodna grupa vozila R-1 imala je „sreću u nesreći“ da u trenutku eksplozije još nije pristigla s postavljanjem tlačne cijevne pruge nego se nalazila par etaža ispod .

Sa mjesta intervencije zatražena je pomoć u 15,29 sati, te su iz postaje Centar, Rijeka upućena dva navalna vozila i autocisterna. Nakon eksplozije plamenom su zahvaćena dva stana (onaj u kojem je nastala eksplozija i susjedni stan). Nastali požar pogašen je vodom i CAFS sustavom sa novopridošlih vozila. Ozljeđene vatrogasce pristigle kolege pomogli su iznijeti sa mjeste nesreće a daljnju skrb o njima preuzele su na mjesto intervencije pristigle ekipe HMS i Policije.

U eksploziji pojedini su dijelovi zgrade odbačeni na dvjestotinjak metara udaljenu prometnicu. Posljedice eksplozije vidljive su na stambenoj zgradi gdje su stanovi devastirani eksplozijom, probijena armirano betonska ploča između etaža, popucali su vanjski zidovi nebodera, ograda na balkonu izrađena od željeznih šipki savijena je prema van….

Nakon ove eksplozije pristupilo se evakuaciji svih stanara iz zgrade i njihovom zbrinjavanju u objekt Crvenog križa. Neboder ostavlja dojam da nakon eksplozije i gašenja više nije za daljnje stanovanje nego da jedino moguće rješenje predstavlja njegovo uklanjanje.

Edo Surina kao profesionalni je vatrogasac radio više od dvadesetpet godina u JVP Grada Rijeke. Član udruge profesionalnih vatrogasaca od osnivanja je podružnice u JVP Grada Rijeke. Bio je iskusni voditelj grupe, sudjelovao je u obuci i izgradnji nas, mlađih generacija vatrogasaca i tijekom proteklog razdoblja susretao se s velikim brojem intervencija.

Prilikom intervencije korištena je zaštitna oprema vatrogasaca Bristol odijelo En 469, Rosenbauer kaciga, zaštitne čizme… ali uprkos korištenju kvalitetne opreme došlo je do pojave opekotina kao i mehaničkih ozljeda gasitelja. Od posljedica eksplozije došlo je do posljedica stresa među preostalim gasiteljima”, ističu iz VZ PGŽ.