Povežite se s nama

Vijesti

16 vijećnika želi prijevremene izbore, Koljanin i Lista za Rijeku zasad “šute”

Objavljeno

na
Gradsko vijeće Grada Rijeke nije uspjelo odraditi posljednju sjednicu čak ni iz drugog pokušaja zbog nedostatka kvoruma, što dovodi u pitanje čak i održavanje izbora za Mjesne odbore planirane za konac studenog. Imenovanje Andreja Poropata iz redova HNS-a na mjesto predsjednika Gradskog vijeća očito je dodatno podijelilo gradske vijećnike, pa se posljednjih desetak dana sve češće priča o mogućnosti prijevremenih izbora u Rijeci.

Birali bi se u tom slučaju, naravno, samo članovi Gradskog vijeća, ne i gradonačelnik, iako je za neke vijećnike sve “otvoreno”. Da bi se na nove izbore išlo potrebno je 19 glasova za takozvano samoraspuštanje Gradskog vijeća, no pitanje je ipak može li se do te brojke doći, a treba pronaći i zakonsko uporište za takvo što. Kako bismo pokušali razjasniti situaciju tko je trenutno u Gradskom vijeću “pozicija”, a tko “opozicija”, kontaktirali smo 19 gradskih vijećnika, odnosno njihove klubove, koji službeno nisu dio velike koalicije koju su sastavili Vojko Obersnel i SDP.

16 vijećnika (HDZ 7, Akcija mladih 3, MOST 3, Živi zid 2, NL Bura 1) u kratkom razgovoru za Fiuman.hr izjasnilo se da želi prijevremene izbore za Gradsko vijeće. Jedini koji se u ovom trenutku ne žele javno izjasniti su vijećnici Danko Švorinić i Predrag Miletić iz Liste za Rijeku te nezavisni vijećnik Marinko Koljanin, iako je ovih dana u velikom intervjuu upravo za naš portal prijevremene izbore istaknuo kako moguće rješenje političke krize.

Podsjetimo kako je i sam gradonačelnik Obersnel prije svega pola godine tražio od vijećnika da se samoraspuste nakon što je bio izrazito nezadovoljan jer nisu prihvatili njegov prijedlog odluke o poskupljenju komunalne naknade, no otada se ipak djelomično promijenio odnos snaga u vijećnici.

Za prijevremene izbore:

Josip Ostrogović u ime HDZ-a: “Mi se kao stranka koja ima jednak broj vijećnika kao i SDP zalažemo za prijevremene izbore, jedino nam je potrebna kvalitetna pravna podrška kako bi takva odluka bila zakonski utemeljena”

Tihomir Čordašev u ime Akcije mladih: “Mi idemo s inicijativom da se opozove Obersnela i da idemo na izbore za GV. Očito je da kohabitacija ne može s Obersnelom funkcionirati i zato trebamo svi na izbore, i za gradonačelnika i za Vijeće.”

Petra Mandić u ime MOST-a: “Mi smo definitivno za nove izbore jer je u ovoj situaciji to najpoštenije prema građanima Rijeke.”

Veljko Balaban u ime Živog zida: “Da, mi apsolutno podržavamo izlazak na prijevremene izbore.”

Hrvoje Burić u ime NL Bura: Mi smo i pokrenuli tu inicijativu te pozivam sve gradske vijećnike da budu razumni i pošteni prema Riječanima i Riječankama. Posebno pozivam da tu inicijativu potpišu HNS i Lista za Rijeku koji su prevarili birače i ušli u koaliciju s SDP-om.”

Ne žele se javno izjasniti:

Predrag Miletić u ime Liste za Rijeku: “Onog trena kad bude postojala takva službena inicijativa mi ćemo se izjasniti, do tada ne želimo komentirati.”

Marinko Koljanin: “Nemam komentar dok ne dobijem prijedlog odluke na uvid. Nemam potrebu nikome se izjašnjavati, osim na sjednici Vijeća.”

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram