Povežite se s nama

Crna kronika

19-godišnjak bez vozačke dozvole zabio se motorom u kameni usjek

Objavljeno

na

Jučer je na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske akcija pojačanog nadzora u prometu s posebnom pozornošću na vozače mopeda i motocikala te osoba koje se na njima prevoze.

Preventivno- represivno akcija je održana u okviru Europskog tjedna mobilnosti što se u svim europskim zemljama provodi od 16. do 22. rujna, kad se obilježavaju i Dani sigurnosti u prometu, odnosno dan bez poginulih u prometu. Riječ je o preventivnom programu koji se petu godinu zaredom, u organizaciji međunarodne mreže prometne policije ROADPOL, provodi diljem Europe s ciljem smanjenja broja poginulih u prometu na nulu, barem na jedan dan.

U akciji je od 14 do 19 sati ukupno kontrolirano 198 vozila, od kojih je 30 mopeda i 47 motocikala. U tom vremenu evidentirano je 140 prekršaja svih vozača iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega je 13  prekršaja zabilježeno kod vozača mopeda i motocikla. Radi se o devet vozača mopeda i četiri vozača motociklista. Od ovog broja najviše prekršaja, njih pet, odnosi se na vožnju bez zaštitne kacige, dok su evidentirani i po jedan prekršaj vožnje mopedista pod utjecajem alkohola, kao i korištenja mobitela u vožnji te jedan prekršaj motociklista vožnje nepropisnom brzinom i pet ostalih prometnih prekršaja.  Vozači mopeda i motocikla zajedno s ostalim vozačima zatečenim u prekršaju su prekršajno sankcionirani, dok je vozačima kod kojih nije utvrđen niti jedan prometni prekršaj uz pohvale i savjete  uručen prigodni poklon.

Tijekom provođenja ove akcije zabilježena je i prometna nesreća na području Mošćeničke Drage u kojoj je ozlijeđen 19-godišnji motociklist. Do nesreće je došlo oko 16.40 sati u mjestu Zagore kada 19-godišnjak, upravljajući motociklom marke Yamaha, pulskih registracijskih oznaka, nije prilagodio brzinu kretanja stanju na kolniku te je u jednom trenutku izgubio nadzor nad vozilom i udario u kameni usjek. Od jačine udarca motocikl se odbio na drugu stranu i udario u stablo, a vozač je pao na kolnik. Poradi pružanja medicinske pomoći 19-godišnjak je prevezen u KBC Rijeka gdje su mu utvrđene teške ozljede. Očevidom je utvrđeno da 19-godišnjak nema vozačku dozvolu, odnosno, da je upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

S ciljem smanjenja broja prometnih nesreća s najtežim posljedicama, pozivamo i ovim putem sve vozače, posebno vozače motocikliste na dosljedno poštivanje prometnih propisa, kao i  maximalni oprez u prometu.

Naime, statistički pokazatelji redovito pokazuju kao su oni  jedna od najugroženijih skupina u prometu. U prvih osam mjeseci ove godine, zabilježeno je povećanje broja smrtno stradalih  vozača i putnika na motociklima u prometnim nesrećama od 250 %.
Dok su prošle godine smrtno stradala dva motociklista, ove godine je njih šest preminulo, kao i jedna putnica na motociklu.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram