Povežite se s nama


U sjedištu Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić i zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović sa suradnicima primili su pripadnike Specijalne jedinica policije “Ajkula” – Rijeka povodom 25. godišnjice osnivanja jedinice.

U svom obraćanju pripadnicima jedinice, župan Zlatko Komadina poželio im je što manje problema i što manje djelovanja, istaknuvši da je Domovinski rat dio njihove časne prošlosti.

“Drago mi je da ste osnovali udrugu da se zbog naših mladih ne zaboravi kako se stvarala Hrvatska”, poručio je župan.

SJP Rijeka – “Ajkula”, osnovana je krajem ožujka 1991. godine, a prvo postrojavanje bilo je 8. travnja 1991. godine. Kao i prethodnih godina i ove godine članovi Udruge, obilježit će ovaj važan događaj nizom prigodnih aktivnosti, što su najavili predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata “Ajkula”Perica Prpić, zapovjednik SJP Rijeka Marinko Marijanović, pomoćnik zapovjednika SJP Rijeka Nenad Krasny i dopredsjednik Udruge SPDR “Ajkula” Branimir Brnas.

Specijalna jedinica “Ajkule” prva je organizirana postrojba s područja Primorsko-goranske županije koja se uključila u Domovinski rat i to pod zapovjedništvom legendarnog zapovjednika Marina Jakominića koji je poginuo je 29. kolovoza 1992. godine. Ova je specijalna jedinica bila aktivna u mnogim oslobodilačkim akcijama u Domovinskom ratu, odigrala je ključne uloge u Oluji, Bljesku, Maslenici i ostalim akcijama Domovinskog rata.

Tijekom Domovinskog rata, u razdoblju od 1991.-1996.godine, 50-tak pripadnika je lakše, a 12 teže ranjeno, a poginulo je osam pripadnika jedinice.