Povežite se s namaOd početka ove godine, otkad je zakonom omogućen osobni bankrot, Financijska agencija (Fina) zaprimila je 423 zahtjeva za pokretanje izvansudskih postupaka, koji prethode samom postupku stečaja pred sudovima, pokazuju podatci s internetskih stranica Fine.

Zakon kojim je omogućen osobni bankrot, odnosno Zakon o stečaju potrošača, stupio je na snagu 1. siječnja ove godine i po njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, imaju li manje od 20 vjerovnika, ne duguju više od 100 tisuća kuna i nad njima još nije pokrenut predstečajni ili stečajni postupak. Postupke stečajeva potrošača vode sudovi, no zakon određuje da se prije pokretanja sudskog postupka u izvansudskom postupku pokuša postići nagodba između dužnika i vjerovnika, i to u jednom od 21 savjetovališta u sklopu Fine u svim hrvatskim županijama. Podatci Fine pokazuju da je od 1. siječnja do 25. travnja ove godine pokretanje izvansudskog postupka zatražilo 422 građanina i jedan obrtnik, odnosno osoba koja obavlja samostalnu djelatnost. Uz zahtjev za pokretanje postupka dužnik mora priložiti i popis svoje imovine te ukupnih neplaćenih obveza. Iz tih popisa proizlazi da osobe koje su zatražile pokretanje postupka imaju ukupno 1064 vjerovnika, a duguju im ukupno 125,24 milijuna kuna.

No, podatci o iznosima prijavljenih obveza pokazuju da se najveći iznos, veći od 24,4 milijuna kuna ili gotovo 20 posto ukupno prijavljenih dugova, odnosi na savjetovalište u Dubrovniku, dok je iznos u Zagrebu tek nešto manji, 24 milijuna kuna (19 posto). U savjetovalištu u Virovitici prijavljeni su dugovi u ukupnom iznosu od 19,3 milijuna kuna (15,5 posto), Osijeku 12,65 milijuna kuna (10 posto), a u Rijeci 9,68 milijuna kuna (7,7 posto), odnosno na tih se pet savjetovališta odnosi više od 70 posto prijavljenih neplaćenih obveza građana i obrtnika.

Najviše postupaka pokrenuto je u savjetovalištu u Zagrebu – 230, a slijede Osijek s 42, Pula s 30, Rijeka s 26 i Varaždin sa 16 pokrenutih izvansudskih postupaka. Najmanje ih je, pak, pokrenuto u savjetovalištima u Čakovcu, Karlovcu i Zlataru – po 3, te Požegi, gdje su pokrenuta dva postupka, dok samo u savjetovalištu u Šibeniku do sada nije zaprimljen ni jedan zahtjev.

Hina