Povežite se s nama
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić rekao je u petak da brodogradilište 3. maj ima 380 milijuna dolara ugovorenih poslova i pune kapacitete do 2018. te ocijenio da domaća brodogradnja pomalo staje na noge.

Grčić je u Rijeci sudjelovao na manifestaciji “Poslovni uzlet grada Rijeke” i posjetio brodogradilište 3. maj u kojemu je održana prezentacija poslovnih planova i rezultata Uljanik Grupe, u okviru koje posluje i riječko brodogradilište.

Nakon prezentacije, održane bez prisustva medija, Grčić je kazao kako je u prvih sedam mjeseci ove godine izvoz hrvatske brodogradnje povećan više od tri puta, lani je iznosio 580 milijuna kuna, a sada je već na na 1,8 milijardi kuna.

To je najbolji pokazatelj da Vladine mjere daju rezultate, od prije nekoliko godina kada se ušlo u proces restrukturiranja i spasilo četiri od pet velikih brodogradilišta, rekao je Grčić, dodajući da se to odražava i na ključne pokazatelje, rast industrije i izvoza.

Prenio je i da, prema onome što je čuo, proces restrukturiranja 3. maja u okviru Uljanik Grupe ide dobrim putem i da je odrađen veliki dio aktivnosti.

Poslovni rezultati su sve bolji, suradnja s državom tijekom procesa restrukturiranja, koje još traje, je dobra, a glavni ciljevi se ostvaruju, kazao je.

Rekao je da sada u brodogradilištu radi oko 1280 ljudi, a da će svi ugovoreni poslovi zahtjevati zapošljavanje barem još oko 500 ljudi.

Na pitanje o pregovorima između Vlade i vlasnika Brodosplita te o tijeku restrukturiranja u tom brodogradilištu, Grčić je odgovorio da se itekako vodi računa o svim brodogradilištima u procesu restrukturiranja i da je želja da iz tog procesa izađu što prije i uspješnije.

Nisu svi jednako uspješni u tome, globalno se može reći da proces za sada teče dobro, rekao je Grčić, dodajući da će o detaljima restrukturiranja Brodosplita govoriti drugom prigodom.

Riječki gradonačenik Vojko Obersnel rekao je da je sadašnja Vlada prva vlada koja je ozbiljno pristupila rješavanju problema restrukturiranja brodogradnje i konačno u tome uspjela.

Po njegovim riječima, brodogradilište 3. maj je, nakon dugog razdoblja, u šestomjesečnom razdoblju iskazalo dobit, to se nastavilo i sljedećih mjeseci te će, po svemu sudeći, tako završiti i poslovnu godinu.

Hina