Povežite se s nama

Vijesti

3. maj još bez predstečajnog postupka, ali s novim statutom

Objavljeno

na
Trgovački sud u Rijeci ipak nije pokrenuo predstečajni postupak nad 3. majem, iako je FINA predložila stečaj riječkoga brodogradilišta zbog neprekidne blokade računa dulje od 120 dana. Održana je izvanredna skupština dioničara društva 3. maj Brodogradilišta.

Održana je izvanredna skupština dioničara društva 3. maj Brodogradilišta na kojoj su, uz ostale, bili predstavnici Uljanik grupe i direktor 3. maja Maksimilijan Percan. Izmijenjen je statut tvrtke kako bi se uvela višečlana uprava, no riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i predsjednik sindikalnog odbora 3. maja Juraj Šoljić poručuju da su se dioničari sastali prekasno, ističe Radio Rijeka.

“Pre, prekasno”, rekao je Šoljić koji poručuje kako je odgovornost je na upravi Uljanika koja nije učinila sve da 3.maj ne dođe u situaciju da Trgovački sud odlučuje o stečajnom upravitelju. “Preko petsto ljudi je otišlo, a stah me je da će nakon blagdana još veći egzodus biti iz 3.maja”, rekao je Šoljić koji se nada da se stečaj može izbjeći. Potencijalne ponuđače je pozvao da se odazovu i do 24. siječnja daju ponude, “…da konačno počnemo raditi na ovim brodovima što ih imamo u 3. maju.”

Riječki gradonačelnik Obersnel na skupštini je rekao kako misli da je održana barem godinu dana prekasno: “Čuli smo, valjda po stoti puta, kako uprava Uljanika čini sve da riješi probleme 3. maja. No, vidimo da smo u situaciji da je pokrenut postupak za otvaranje stečaja. Potpuno čudna i neprirodne situacija: društvo koje je završilo program restrukturiranja, postalo sastavni dio Uljanik Grupe sa podebljim stanjem na žiro računu, danas je u situaciji da se nalazi pred stečajem, a njegov vlasnik ne.”

“Za sve ono što se događalo u zadnjih godinu dana odgovorne su uprave Uljanika i 3. maja i očekujem od njih da u narednih mjesec-dva, koliko će trajati predstečajni postupak, iznađu mogućnost da se izbjegne stečaj 3. maja”, rekao je Obersnel.

Gradonačelnik kaže kako je agonija 3. maja veliki udarac za Rijeku, no, tvrdi da će grad preživjeti: “Rijeka je imala svoj križni put s procesom deindustrijalizacije, kao i mnogi drugi gradovi, međutim riječko se gospodarstvo restrukturiralo. Ono danas ima potpuno drugačiji sadržaj i danas u Hrvatskoj postiže najbolje rezultate nakon Zagreba, s kojim se nemoguće mjeriti.”

“Naravno da nikog ne veseli to što se događa s 3. majem i nekim drugim industrijama. Usput rečeno, strategija razvoja grada zacrtana 70-ih godina, je bilo iseljenje industrije iz same Rijeke. U međuvremenu je došlo do reorganizacije lokalne samouprave, po kojoj je bivša Općina Rijeka, koja je i pokrenula izgradnju industrijskih zona kojima se sada hvale neki drugi, došla u situaciju da su sve te zone izvan administrativnog područja Grada Rijeke. No, u njima i dalje rade u najvećem broju Riječani”, rekao je Obersnel koji je uvjeren u dobru budućnost grada.

Stečajna sutkinja Ljiljana Ugrin najavila je da će predstečajni postupak pokrenuti do kraja ovoga tjedna. Prijedlog je, zbog neprekidne blokade računa dulje od 120 dana, podnijela Fina, a u roku od 60 dana od podnošenja prijedloga za otvaranje stečaja bit će zakazano ročište za raspravu o pretpostavkama za otvaranje stečaja. Ovrhe iznose nešto više od 72 milijuna kuna. Iz riječkoga brodogradilišta upozoravaju da će stečaj 3. maja uzrokovati i stečaj pulskog Uljanika, koji je 3. maju dužan više od pola milijarde kuna, javlja Radio Rijeka.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

10.02.2023.
Obavještavamo javnost kako će danas, 10. veljače 2023. godine, započeti radovi na nogostupu u Ulici Danijela Godine. Radovi će trajati do subote, 11. veljače 2023. godine.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram