Povežite se s nama

Mozaik

3,7 milijuna kuna se ulaže u revitalizaciju kaštela Grobnik, dobit će i multimedijalni vodič

Objavljeno

na
U Općini Čavle u sklopu projekta revitalizacije kaštela Grobnik potpisan je ugovor  s izvođačima koji će za obnovljeni kaštel izraditi multimedijalni vodič koji obuhvaća šetnju kaštelom, prikaz povijesti i zanimljivosti iz života kaštela i njegove bliže okolice. Multimedijalni vodič će uključivati opis osoba i događaja interpretiranih kroz audio teme ilustrirane slikom, video ili prikazom proširene stvarnosti (AR), 3D mappingom na zidovima i stropu, a postavit će se i interaktivni info kiosk u galeriji.

Ugovor vrijedan gotovo 1,8 milijuna kuna potpisan je sa tvrtkom SGM Informatika d.o.o. iz Splita, a rok za izvođenje radova je 90 dana. U sklopu ugovora je nabava opreme, implementacija sadržaja kroz multimedijalna rješenja i edukacija korisnika za rad s opremom. 

U sklopu projekta Povežimo se baštinom Općina Čavle osim uvođenja multimedijalnog vodiča provodi i sljedeće aktivnosti:

• Izvođenje građevinskih i obrtničkih radova na Kaštelu Grobnik u Čavlima što podrazumijeva adaptaciju i opremanje prostora nužnom opremom u kojem je smještena likovna galerija; obnova zidova, podova, stropova, unutarnje i vanjske stolarije te grijanje i hlađenje prostora. Kroz adaptaciju će se riješiti funkcionalni raspored izložbenih prostora, uredskog prostora i sanitarija za osoblje. Uključuje i stručni, projektantski nadzor nad radovima i koordinatora radova.

• Novozaposlena osoba je u funkciji voditelja Multimedijalnog centra kaštela Grobnik, a zadužena je za izradu programske aktivnosti za multimedijalni centar, osmišljavanje sadržaja, vođenje  turista uz korištenje multimedijalne opreme te brigu o istoj i izradu statistike o broju posjetitelja i realizaciji ciljeva projekta.

Ukupna vrijednost projekta u općini Čavle iznosi 3,7 milijuna kuna, od čega je 2,9 milijuna bespovratnih sredstava. Odobreno je i dodatnih 137 tisuća kuna za sufinanciranje projekta iz Fonda za sufinanciranje EU projekata pri čemu će Općina Čavle uložiti gotovo 670 tisuća kuna proračunskih sredstava u provedbu projektnih aktivnosti, istaknula je načelnica Ivana Cvitan Polić.

Cilj projekta Povežimo se baštinom je izgradnja novih i revitalizacija postojećih lokacija kulturno-povijesne baštine s ciljem stvaranja nove ponude za posjetitelje. Projekt okuplja 13 fizičkih lokacija kulturne baštine. Izgrađeni ili revitalizirani objekti će kreirati mogućnost jačeg turističkog, gospodarskog i regionalnog razvoja temeljenog na kulturološkom identitetu područja Urbane aglomeracije Rijeka. Projekt ima značajan i obrazovni karakter za djecu u osnovnim i srednjim školama i školske programe iz povijesti, kulture i književnosti.

Partneri u projektu su gradovi i općine koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka. Ukupna vrijednost projekta je 76,3 milijuna kuna, a iznos EU sufinanciranja iznosi 36,4 milijuna kuna. Projekt traje od 1. prosinca 2018. – 31. prosinca 2022. godine, a nove sadržaje dobit će Rijeka, Kostrena, Mošćenička Draga, Lovran, Kastav, Viškovo, Kraljevica, Opatija i Klana. 

U sklopu projekta Rijeka će dobiti kulturno-turistički posjetiteljski centar u prizemlju Filodrammatice, Kostrena Kuću kostrenskih pomoraca, Mošćenička Draga rekonstrukciju kaštela u Brseču, revitalizaciju kaštela Mošćenice, interpretacijski centar u Trebišćima i uređenje rodne kuće književnika Eugena Kumičića. Lovran će dobiti Kuću lovranskega guca, Kraljevica rekonstruirati i opremiti atrij kaštela, Kastav konzervirati i opremiti Crekvinu te sanirati trg Lokvinu, Viškovo će dobiti Kuću halubajskega zvončara, Opatija revitalizirati Villu Angiolinu, a Klana revitalizirati kaštel Gradina. 

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram