Povežite se s namaZa rekonstrukciju dječjeg vrtića “Morčić“ na Gornjoj Vežici i „Đurđica“ na Vojaku Dječjem vrtiću Rijeka odobreno je zaduženje od 37 milijuna kuna kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, čime će se njihov kapacitet udvostručiti izneseno je na gradonačelnikovom kolegiju na kojem je usvojen je i Program javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju Grada Rijeke za pedagošku 2016./2017. godinu.

Obrazlažući prijedloge ovih odluka, pročelnica Odjela za odgoj i obrazovanje Sanda Sušanj rekla je kako je Grad Rijeka u skladu s pravima obavezama jedinica lokalne samouprave za zadovoljavanjem potreba za predškolskim odgojem i obrazovanjem prošle godine uveo i Program javnih potreba. Osim što Grad Rijeka financira i sufinancira ustanove čiji je osnivač Dječji vrtić Rijeka, isto tako financira i sufinancira ustanove drugih osnivača. „Temeljem ovog programa jasno je i transparentno prikazano postojeće stanje i neka projekcija razvoja predškolskog odgoja u gradu, ali i način na koji ćemo sufinancirati vrtiće drugih osnivača“, rekla je pročelnica Sušanj.

Osim ujednačenog sufinanciranja predškolske djelatnosti, Grad Rijeka s nešto višim iznosom financira i one programe koji su obogaćeni specifičnim sadržajima, čime se potiče raznolikost i kvaliteta predškolskog odgoja. „Isto tako s 20 posto višim iznosom sufinanciramo skupine za jaslički uzrast s obzirom da se nažalost nakon svakih upisa pokaže da postoji veća potreba nego što mi u ovom trenutku imamo kapaciteta“, rekla je Sušanj.

U skladu s tim, na kolegiju je predloženo i zaduživanje Dječjeg vrtića Rijeka kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak u iznosu od 37 milijuna kuna za rekonstrukciju dvaju vrtića tijekom sljedeće predškolske godine s ciljem povećanja njihovih kapaciteta.
„Analizom je utvrđeno da na istočnom dijelu grada imamo nedostatne kapacitete vrtića. Rekonstrukcijom dječjih vrtića „Morčić“ na Gornjoj Vežici i „Đurđica“ na Vojaku modularnom gradnjom bi tijekom sljedeće pedagoške godine udvostručili njihov kapacitet. Svaki objekt bi u skladu s Državnim pedagoškim standardom imao maksimalno dozvoljeni broj skupina, a to je deset. Omjer jasličkih i vrtićkih mjesta mijenjat će se naravno iz godine u godinu, ovisno o tome kakav bude interes i potreba roditelja“, rekla je Sanda Sušanj.

Trenutni je različitim programima u riječkim vrtićima obuhvaćeno 3335 djece, no svake se godine pokaže da je interes roditelja za upisom djece jasličkog uzrasta veći od ponude. Unutar Dječjeg vrtića Rijeka rade se preslagivanja pa se pojedine vrtićke skupine pretvaraju u jasličke, ovisno o tome kakav je interes za vrijeme upisa. „Ono što je značajni iskorak u ovom trenutku, osim što smo u posljednjih nekoliko godina povećali kapacitet za više od 440 mjesta, jest da u narednoj pedagoškoj godini planiramo povećati kapacitet za Dječjih vrtića Rijeka za još gotovo 300 mjesta“.

Prihvaćajući Program javnih potreba u predškolskom odgoju za 2016./2017. godinu te odobravajući predloženi zajam, gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako unatoč povećanju kapaciteta dječjih vrtića proteklih godina, broj djece koja ostaju neupisana u vrtiće je i dalje velik.

„Nažalost, to nije povećanje broja djece zbog baby-booma, nego činjenica da s jedne strane ljudi ostaju raditi sve duže, odnosno do krajnjih zakonskih maksimuma ili 65 godina, tako da očito baka servisi više ne funkcioniraju. S druge strane, cijene u gradskim vrtićima još uvijek su najpovoljnije u odnosu na sve ostalo što se na nudi na tržištu“, rekao je gradonačelnik i dodao da iz toga proizlazi i odluka Grada Rijeke da se nastavi s intenzivnom izgradnjom vrtića, i to zbog povećanja kapaciteta, posebno jasličkih skupina te kvalitetnijih uvjeta boravka djece u njima.

Gradonačelnik je također napomenuo kako će se za Dječji vrtić Rijeka kroz proračune Grada Rijeke u narednim godinama osigurati sredstva za otplatu kredita i plaće zaposlenika. S obzirom na to da je riječ o zajmu višem od 10 milijuna kuna, materijal će se proslijediti Gradskom vijeću Grada Rijeke na usvajanje.

Grad Rijeka