Povežite se s namaSimpozijem Hrvatskog društva za nuklearnu medicinu s međunarodnim sudjelovanjem, održanim u Gradskoj vijećnici, obilježena je 50. obljetnica nuklearne medicine u Rijeci. Prije pola stoljeća u Rijeci je osnovan prvi odjel nuklearne medicine izvan Zagreba, koji se danas kao Klinički zavod za nuklearnu medicinu KBC-a Rijeka može pohvaliti stručnim kadrom i vrhunskom opremom.

Pozdravne govore uputili su sanacijski upravitelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Davor Štimac, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci Tomislav Rukavina, prorektorica za investicije i razvoj Sveučilišta u Rijeci Nevenka Ožanić, zamjenik Primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


Čestitavši svim sadašnjim i bivšim djelatnicima Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu na obljetnici, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je uspješnost nuklearne medicine u Rijeci posljedica stručnih, educiranih i požrtvovnih liječnika, tehničara i medicinskih sestara i adekvatne opreme. Ujedno je izrazio nadu kako daljnji poticaj za razvoj medicine i znanosti pružiti izgradnja nove bolnice, čija bi gradnja vrlo skoro trebala krenuti.

O povijesti nuklearne medicine u Rijeci govorila je sadašnja predstojnica Kliničkog zavoda Svjetlana Grbac. Radi se o prvom odjelu nukelarne medicine koji je osnovan izvan Zagreba, tada pod nazivom Radioizotopski laboratorij u Općoj bolnici “Braća dr. Sobol”. Propulzivni razvoj struke s novim idejama, novim detektorima i radiofarmacima te novim načinom digitalne analize podataka, a zahvaljujući suradnji s Medicinskim fakultetom, 2001. rezultirao je osnivanjem Katedre za nuklearnu medicinu. Zavod je 2008. postigao status Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu. Klinički zavod za nuklearnu medicinu u Rijeci ima 40 zaposlenih od čega je 14 specijalista i specijalizanata nuklearne medicine. Nuklearna medicina koristi se ionizirajućim zračenjem radioaktivnih atoma – radionuklida u dijagnostičke i terapijske svrhe. Kroz zavod godišnje prođe deset tisuća pacijent, a kroz laboratorij dodatnih četiri tisuće pacijenata.

Svečanost obilježavanja 50 godina nuklearne medicine u Rijeci, osim kao podsjećanje na osnivače i povijest nuklearne medicine u Rijeci ujedno je iskorištena za dodjelu priznanja najistaknutijim djelatnicima kliničkog zavoda.

Nakon dodjele priznanja, održan je radni dio skupa s nizom predavanja istaknutih međunarodnih eksperata za nuklearnu medicinu uz gostovanje aktualnog predsjednika Europskog društva za nuklearnu medicinu, profesora Artura Chitija iz Milana.

Skup su organizirali Klinički zavod za nuklearnu medicinu KBC-a Rijeka i Hrvatsko društvo za nuklearnu medicinu, a pokrovitelj skupa je Grad Rijeka.