Povežite se s nama

U organizaciji Udruge Delta i Grada Rijeke, u riječkoj gradskoj upravi održava se projekt Akcija za 5! na temu “Mladi rade s mladima” u kojem sudjeluje 55 riječkih srednjoškolaca. Cilj projekta je pružiti mogućnost mladima da razviju sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini. Najbolji projekt dobit će financijsku potporu Grada Rijeke u iznosu od 5.000 kuna i bit će realiziran do ožujka 2017., uz stručnu i tehničku pomoć Udruge Delta.

U početku pod imenom Dan akcije, od prošle godine Akcija za 5!, ovaj se projekt u Gradu Rijeci provodi od 2006. godine. U njemu sudjeluju srednjoškolci koji uz mentore volontere osmišljavaju projekte u okviru zadane teme te pritom razvijaju niz vještina potrebnih za osmišljavanje i provedbu projekta, poput pisanja projekta, planiranja proračuna projekta, prezentacijskih vještina, vještine lobiranja i slično. K tome, ovim se putem mladi imaju priliku upoznati s radom Gradske uprave, odnosno jedinice lokalne samouprave, te uvidjeti kako mogu doprinijeti razvoju svoje lokalne zajednice i utjecati na ostvarivanje pozitivnih promjena u istoj.

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke srednjoškolce i mentore pozdravili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, izvršna direktorica Udruge Delta Maja Uršić Staraj i voditeljica projekta Mirela Pašić.

Ove je godine 55 učenika iz riječkih srednjih škola podijeljeno u šest grupa – pet projektnih i jednu novinarsku, koje su raspoređene u prostorije u zgradi Gradske uprave gdje će uz pomoć koordinatora, mentora volontera, razvijati projektni prijedlog na temu “Mladi rade s mladima”. Ovogodišnji mentori su Ana Zebić, Iva Perković, Laura Sutlović, Asja Spasojević, Sanja Baretić i Boris Kanazir.

„Dobrodošli u Grad Rijeku! Na raspolaganju vam stoje sve naše službe, svi naši tehnički resursi i cijela zgrada. Osjećajte se kao kod kuće jer ovo u suštini i jest vaša kuća. Želim vam puno uspjeha i neka pobjede najbolji i najvještiji“, poručio je okupljenima gradonačelnik Obersnel.

Svaka će skupina iznijeti svoj projektni prijedlog pred kolegama na simuliranoj sjednici Gradskog vijeća, koja je predviđena u 16.15 sati u prostorijama Gradske vijećnice, a potom će među sobom odlučiti o najboljem projektnom prijedlogu poštujući pravila dobre argumentacije i konstruktivni doprinos raspravi, te vrednujući inovativnost projekta.

U Vijećnici će se u 17.45 sati održati proglašenje najboljeg projekta, a isti će dobiti financijsku potporu Grada Rijeke u iznosu od 5.000 kuna. U izvedbi projekta, koja je planirana do ožujka 2017., Udruga Delta pružit će stručnu i tehničku pomoć.

Cilj Akcije za 5! je pružiti mogućnost mladima da razviju sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini te da se na taj način poveća razina aktivnog sudjelovanja mladih u svojoj lokalnoj zajednici. Također, riječki će se srednjoškolci potaknuti na promišljanje o projektnim idejama u okviru određene teme te će se informirati i o radu gradske uprave. 

Tijekom posljednjih 10 godina u ovom je projektu sudjelovalo oko 800 učenike uz 80-ak mentora volontera, a neke od prethodnih tema bile su Volonterstvo, Mladi pomažu starijima, Kreativno provođenje slobodnog vremena, Društveno (socijalno) poduzetništvo, Identitet mladih, Osmislimo novi proizvod/uslugu u turističkoj ponudi Grada Rijeke i Društvene inovacije.

Grad Rijeka