Povežite se s namaFond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv fizičkim osobama za sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća. Javni poziv objavljen na web stranici Fonda i vodič „Kako do bespovratnih sredstava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća“ možete preuzeti u prilogu ovog članka.

Jedna od ključnih promjena u provedbi programa u odnosu na prošlu godinu je ta da se na Javni poziv mogu javiti svi građani koji zadovoljavaju uvjete propisane javnim pozivom, neovisno o tome u kojoj se jedinici lokalne samouprave nalaze, a prijava se šalje direktno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Izmjenama programa izmijenila se i definicija obiteljske kuće te se sada za sufinanciranje mogu prijaviti kuće s najviše 3 stambene jedinice ili građevinske bruto površine do 600 m² s više od 50% bruto podne površine namijenjeno stanovanju. Izmjenama je usvojeno i ukidanje izrade glavnog projekta za sve mjere osim za ugradnju sustava s fotonaponskim pretvaračima, što je znatno pojednostavilo proceduru i smanjilo troškove građanima. Bit će potrebno napraviti energetski pregled prije početka radova i nabaviti energetski certifikat po njihovom završetku.

Izradu energetskog pregleda građani će zatražiti od ovlaštenih certifikatora s popisa koji je objavljen uz Javni poziv, a njihov troška u potpunosti snosi Fond. Ukinut je i sustav bodovanja te se tako građani mogu prijaviti za jednu ili više mjera, a prijave se zaprimaju i obrađuju po redoslijedu zaprimanja.

Imajući u vidu iskorištavanje sredstava za maksimalno četiri mjere moguće je dobiti maksimalno 84.000 kuna (40%) do 168.000 kuna (80%) za jednu obiteljsku kuću.

Na području grada Rijeke moguće je ostvariti maksimalno 84.000 kuna i to:

  1. do 30.000 kn za toplinsku zaštitu ovojnice,
  2. do 30.000 kn za zamjenu vanjske stolarije,
  3. do 12.000 kn za ugradnju jednog ili više sustava za korištenje obnovljivih izvora energije,
  4. do 12.000 kn za ugradnju plinskog kondenzacijskog kotla.

Građani se o natječaju mogu dodatno informirati u sobi 416, 4. kat, Titov trg 3.