Povežite se s nama

Crna kronika

92-godišnjaku u Rijeci ukradeno više desetaka tisuća kuna

Objavljeno

na
Na štetu  92-godišnjeg hrvatskog državljanina počinjeno je 24. srpnja kazneno djelo krađe. U njegov  stan na području Belvedera u Rijeci došle su dvije nepoznate ženske osobe te mu ponudile terapiju uređajem za otkrivanje bolesti. Nakon njihova odlaska utvrdio je da mu nedostaje više desetaka tisuća kuna.

Ovo je još jedan u nizu slučajeva u kojima osobe starije životne dobi postaju meta raznih prevaranata koji iskorištavaju njihovo povjerenje, nepažnju ili ih dovode u zabludu.  Građani takve osobe puštaju u svoje domove ne provjeravajući o kome se radi i ostavljajući ih bez nadzora te im na taj način olakšavaju činjenje kaznenih djela (u većini slučajeva prijevara i krađa).

Prevaranti uglavnom rade u paru, a karakterizira ih drskost u ponašanju, snalažljivost, odvažnost, autoritativni nastup, pričljivost, suosjećanje, brzina, upornost u nagovaranju, uvredljivost u slučaju sumnje ili provjere „činjenica“ koje iznose, a isto tako su moguće simulacije bolesti, malaksalosti, nesvjestice, izazivanje sažaljenja,…

Ističemo da počinitelji  uvijek postupaju s namjerom da sebi ili drugome pribavi imovinsku korist, dovede nekog u zabludu lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica ili da ga održava u toj zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini.

Takve osobe dolaze u njihove stanove ili kuće nudeći posao ili  predstavljajući se najčešće kao službenici mirovinskog ili socijalnog osiguranja, porezne uprave, potencijalni poslodavci, razni medicinski stručnjaci ili stručnjaci za alternativnu medicinu, trgovci, inkasatori, dostavljači, organizatori raznih besplatnih promocija ili nagradnih igara, pripadnici vjerskih skupina i dugi… Ponekad prevaranti građane dovode u zabludu prikazujući tjelesne nedostatke koji u stvarnosti ne postoje (sljepoća, gluhonijemost i slično) ili se pak predstavljajući kao stradalnici požara, poplava, potresa i drugih nepogoda, poručuju iz riječke policije.

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram