Povežite se s nama

Vijesti

Ahmetović: Previše je općina i gradova u Hrvatskoj, ali na Krku ne treba ništa mijenjati

Objavljeno

na

Photo: Patrik Macek/PIXSELL


Saborska zastupnica i načelnica Općine Omišalj, Mirela Ahmetović, ovog je petka gostovala uživo u programu N1 televizije te je tom prilikom komentirala brojne aktualne teme.

Jedna od njih je bila je i potreba da se provede reforma lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj, jer je očito kako se sve više ljudi slaže da imamo previše općina, gradova i županija. Taj problem do izražaja je došao naročito posljednjih desetak dana kad je uvedena mjera zabrane napuštanja prebivališta.

Otok Krk je podijeljen između sedam jedinica lokalne samouprave. To su Grad Krk i općine Omišalj, Malinska – Dubašnica, Dobrinj , Vrbnik, Punat i Baška. Svi zajedno na približno 405 km2 imaju oko 19 tisuća stanovnika. Ahmetović se slaže da je takva reforma nužno potrebna, no ističe kako na Krku po tom pitanju podjelu jedinica lokalne samouprave nije potrebno “dirati”.

“Vrijeme za reformu je odavno prošlo. Svi smo svjesni činjenice da je prevelik broj općina i gradova. Mislim na one koji nisu sposobni ni sami se financirati, već ovise o državnim dotacijama. Imate situacije, mi smo peta najrazvijenija općina u Hrvatskoj, a neke općine koje se jedva financiraju ili imaju daleko manji proračun od nas imaju trošak plaće daleko veći nego mi. To je jedan nonsens kakav je u našoj državi postao uobičajen. Vrlo je teško paušalno reći i pokazati prstom koja općina bi se trebala ukinuti, a koja ne. Tu je potrebno sustavno razraditi kriterije po kojima bi se takve mjere trebale odraditi. Nepobitno je da ovoliki broj općina i gradova definitivno nije održiv, jednostavno je pretežak teret za državni proračun i one koji ih održavaju, a to su prije svega građani.

Kad govorimo o otoku Krku, ja ću reći da je u vrijeme kad je funkcionala Zajednica općina otoka Krka, kad je administrativno središte bio grad Krk, razvoj otoka nije tekao ovako brzo i ovako suvereno, kao što je to slučaj sada kad je sedam općina i gradova na Krku. Ako se netko pita je li ih toliko potrebno na otoku Krku, ja ću reći samo da su svih sedam u onoj najvišoj kategoriji razvijenosti i da se na području svake od njih građani doživjeli jedan, ja bih rekla, svojevrsni bum životnog standarda. Apsolutno se prisutnost općina i gradova na ovom otoku opravdava i nalazi svrsishodnim. Nije jednostavno, nije moguće paušalno koga ukinuti, ali da, odavno je prošlo vrijeme da se netko ozbiljno pozabavi reformom javne uprave i smanjenjem općina i gradova”, rekla je Ahmetović.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram