Povežite se s nama

Donošenje dopuna i izmjena UPU naselja Opatija trenutno je jedna od najaktualnijih tema među Opatijcima, a ta točka naći će se i na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća.

Upravo tim povodom predstavnici vijećničke većine predvođeni Akcijom mladih i SDP-om održali su konferenciju za medije ispred jedriličarskog kluba “Opatija”, čiji bi se dugogodišnji rad “u ilegali” napokon trebao riješiti izmjenama na način da se dio luke Opatija proglasi sportskom lučicom s izlazom na otvoreno more.

No, to je samo jedna od brojni točki, a sudeći prema ovoj konferenciji za medije, rasprava na sjednici Gradskog vijeća još jednom bi mogla potrajati satima. Jedna od bitnijih stavki oko koje se dvije strane u Gradskom vijeću razilaze je i pitanje eventualnog trga Slatina i ostalih okolnih objekata. “Mi smo već u više navrata isticali kako želi maksimalno kvalitetno odraditi ovaj posao i da se pruži dovoljno vremena Odboru za prostorno planiranje. Zbog toga je ova točka već dva puta bila odgađana, a ne zbog nekakvog hira. Odbor je konačno zgotovio svoje prijedloge i sad možemo s amandmanima ići na sjednicu Vijeća. Vjerujemo da će s njima UPU biti usvojen. U tom slučaju doduše sigurno će trebati ići i na novu suglasnost ministarstvu, a možda i u javno savjetovanje”, rekao je Robert Kurelić te time najavio da se možda neće ni glasati o samom donošenju UPU-a.

puz-kukuljan-prebelic-sprajc-kurelic

“Mi smo pokušali maksimalno odraditi dio posla i vodimo se javim interesom. Pitanje poput opatijskog trga, bilo to Slatina ili negdje drugdje, zahtijeva veliku raspravu u koju želimo uključiti i građane. To je prevažno pitanje kako bi se to definiralo potezom pera ili odredili limiti koji bi spriječili određeni razvoj. Na Slatini je problem da je čak i tijekom ljeta navečer hladno zbog tramontane, treba mnogo toga uzeti u obzir”, ističe Kurelić.

“Kao dugogodišnji član Gradskog vijeća koji je sudjelovao već dva puta u izradi UPU-a mogu reći da je ovo veliki korak što u Odboru imamo stručne ljude i moram ih pohvaliti. Želio bih da se ta praksa i nastavi da slušamo ljude kao što su oni, a ne da se UPU radi sa smjernicama koje sada mi praktički odbacujemo”, nadovezao se vijećnik Igor Puž.

U Opatiji se već neko vrijeme priprema i izgradnja garaže Gorovo, a na nadolazećoj sjednici Gradskog vijeća trebao bi taj projekt biti detaljnije predstavljen. No, u Akciji mladih smatraju kako to možda i nije najbolja odluka. “Nisam oduševljen time da potrošimo zasad vrlo nejasnu svotu novca, koja varira od 17 pa čak do 20-25 milijuna kuna plus PDV. Time bi dobili samo dodatnih 110 mjesta i to je skroz nerentabilno na lokaciji koja ima loš pristup. Postoje potrebe za dodatnim parkirnim mjestima, ali je li Gorovo pravo mjesto za to, to je veliko pitanje”, rekao je Kurelić kako je to njegov stav, a potporu mu je pružila također SDP-ovka Ana Puž Kukuljan te Igor Puž, koji smatra kako bi se garaža mogla raditi u sklopu novog nogometnog stadiona. “Mislim da bismo za puno manje novca mogli dobiti jednaki broj parkiranih mjesta u sklopu novog igrališta, ali to je moje mišljenje bez nekakvih prethodnih studija.”